Cafeaua, ceaiul și riscul cardiometabolic: noi dovezi dintr-un studiu prospectiv

Un studiu recent publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism investighează relația dintre consumul de cafea, ceai, cofeină și riscul de dezvoltare a CM.

Morbiditățile multiple cardiometabolice (CM) reprezintă asocierea a cel puțin două dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat de tip 2, boală coronariană și accident vascular cerebral. Pe măsură ce prevalența acestor afecțiuni crește, cercetările asupra factorilor de risc și protecție devin esențiale.

Studiul prospectiv a inclus două cohorte de participanți din UK Biobank: 172.315 persoane pentru analiza cofeinei și 188.091 pentru analiza consumului de cafea și ceai. Toți participanții erau inițial sănătoși, fără boli cardiometabolice. Cercetătorii au măsurat nivelurile a 168 de metaboliți la aproximativ 90.000 de participanți pentru a identifica posibile corelații biologice între consumul de cafea/ceai/cofeină și dezvoltarea CM.

Rezultatele au arătat că consumul moderat de cafea și cofeină s-a asociat cu un risc redus de apariție a CM. Astfel, persoanele care consumau aproximativ 3 cești de cafea pe zi sau între 200-300 mg de cofeină zilnic au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta CM comparativ cu cei care nu consumau sau consumau sub 100 mg de cofeină pe zi (HR=0,519, respectiv HR=0,593). Analiza a arătat că acest efect protector se manifestă în toate etapele dezvoltării bolilor cardiometabolice, de la tranziția către o singură boală până la instalarea multimorbidității.

Mecanisme biologice

S-a observat o asociere între consumul de cafea, ceai sau cofeină și anumite modificări metabolice, incluzând variații ale componentelor lipidice din lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL), histidină și acetili glicoproteinici. Aceste modificări ar putea explica efectele protectoare ale cofeinei asupra sănătății cardiometabolice.

Concluzii

Studiul sugerează că un consum moderat de cafea sau cofeină ar putea reduce riscul de apariție și progresie a bolilor cardiometabolice. Aceste rezultate evidențiază potențialul unui factor dietetic accesibil și ușor de implementat în prevenția CM. Sunt necesare studii suplimentare pentru validarea biomarkerilor metabolici implicați în această relație și pentru a înțelege mai bine mecanismele biologice care stau la baza acestor efecte benefice.

Referințe

  • Xujia Lu, Xiaohong Zhu, Guochen Li, Luying Wu, Liping Shao, Yulong Fan, Chen-Wei Pan, Ying Wu, Yan Borné, Chaofu Ke, Habitual Coffee, Tea, and Caffeine Consumption, Circulating Metabolites, and the Risk of Cardiometabolic Multimorbidity, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2024;, dgae552, https://doi.org/10.1210/clinem/dgae552
Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro


 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.