Apel către părinți: Vă rugăm, nu mai speriați copiii cu mersul la doctor pentru injecții

Pe langa faptul, pe care vi-l va confirma orice psiholog, ca educatia prin teama este ineficienta si genereaza tulburari de comportament pana in viata de adult, este si nociv pentru starea de sanatate a copilului.

Am copii la cabinet care incep sa planga de la usa si ma implora printre lacrimi sa nu le fac injectii, scrie Dr Mina Mădălina, medic de familie. Am avut o fetita care s-a tavalit pe jos cand a vazut ca e intr-un cabinet medical si am si un caz extrem al unui copil care a facut un atac de panica in piata fiindca a vazut un macelar imbracat in halat. Teama de medic poate fi justificata in cazul copiilor care au trecut prin experienta unei spitalizari, dar poate fi depasita cu tact si cu ajutorul parintilor.

De unde credeti ca provin adultii carora le creste tensiunea arteriala numai la gandul ca vor merge la medic? De unde credeti ca apar adultii care nu se adreseaza stomatologului decat in ultima faza sau care nu au mai fost la un control medical de rutina de ani de zile? Raspund tot eu: din acesti copii speriati ca li se va face injectie, chit ca in ziua de azi cei mai multi copii au avut tangenta cu o seringa doar la vaccinurile de pana la un an.

Reversul il reprezinta copiii pe care ii am la cabinet de cand s-au nascut si care sunt obisnuiti si cu mine si cu manevrele pe care le facem, inclusiv cu neplacutul examen al faringelui cu abeslangul, dar s-au obisnuit cu ele.

Am un baietel care la 9 luni isi punea singur capsula stetoscopului in dreptul inimii si-mi arata sa o consult si pe mama.

Copilul trebuie invatat ca medicul este un prieten la care mergi in vizita sa te joci intr-un mod particular. Asta le spun parintilor, iar micile cadouri de dupa ajuta si ele destul de mult.
Luati-le copiilor stetoscoape si seringi de jucarie. Cititi-le si povestiti-le intamplari vesele si haioase de la medic.

Haideti sa transformam medicul de familie intr-un altfel de Mos Craciun pe care copilul il percepe benefic, nu punitiv.

Beneficiile pentru sanatatea lui ca adult vor fi imense. Va fi un adult care se va adresa medicului, in loc sa caute informatii si tratamente pe internet.

Preventia incepe in copilarie!

Autor: Dr Mina Mădălina, medic de familie

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator