Activitatea de prelevare de organe și țesuturi va fi realizată și la Bistrița Năsăud

Spitalul de Urgență din Bistrița-Năsăud a fost acreditat de Agenția Națională de Transplant ca centru de prelevare a organelor.

Spitalul de Urgență din Bistrița-Năsăud a fost acreditat de Agenția Națională de Transplant ca centru de prelevare a organelor, iar operațiile se pot face începând de marți, informează Mediafax.

Spitalul de Urgență din Bistrița-Năsăud, în care autoritățile au investit până acum peste 32 de milioane de euro, a fost acreditat pentru prelevarea de organe, scrie financiarul.ro

Operațiile se vor face în noul bloc operator unde pacienții, până la sosirea echipei de transplant, vor putea fi menținuți în viață în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă realizată după un model american și inaugurată în vara acestui an.

Am primit ieri decizia de acreditare a Spitalului Județean de Urgență Bistrița pentru prelevarea de organe și țesuturi. Prin decizia numărul 49 a Agenției Naționale de Transplant, Spitalul Județean de Urgență Bistrița este unitate medicală medicală acreditată. Am încheiat procesul de acreditare l-am făcut într-un timp relativ scurt. […] Am trecut cu brio prin toate etapele, a fost și comisia de verificare pe teren și acum suntem acreditați, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany.

El a spus că prelevarea de organe se va face de către o echipă a Agenției Naționale de Transplant, ajutată de medici ai spitalului din Bistrița-Năsăud pregătiți special pentru acest fel de operații.

„Activitatea de prelevare de organe și țesuturi va fi coordonată de o echipă, am pregătit și o echipă de medici de suport pentru echipa care va veni să preleveze organe. Activitatea de prelevare de organe se va face de către o echipă a Agenției Naționale de Transplant care va veni când există pacienți eligibili pentru prelevare de organe”, a declarat Gabriel Lazany.

Managerul Spitalului de Urgență Bistrița Năsăud a spus că este nevoie, în paralel, și de o campanie de informare a familiilor persoanelor care sunt viabile ca donatori și a cerut Agenției Naționale de Transplant să gândească o strategie la nivel național prin care aparținătorii să afle beneficiile unei astfel de acțiuni.

Spitalul din Bistrița a mai fost acreditat în urmă cu 11 ani pentru prelevarea de organe însă și-a pierdut acreditarea după ce vechea conducere a instituției nu a mai vrut să reînnoiască documentele.

La acea vreme, spitalul se află în top 3 la nivel național în prelevarea de organe.

Despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa are un număr total de 997 paturispitalizare continuă, 13 paturi UPU şi 38 spitalizare de zi, dispuse în cinci complexe de clădiri: (str. G-ral Grigore Bălan, nr. 43 construit în 1972; str. Ghinzii, nr. 11, construit în 1890; str. Independenţei, nr. 30, construit în 1885; str. Someşului, nr. 2; str. Alba –Iulia, nr. 7, construit în 1885), şi un Ambulatoriu integrat construit în 1968. În plus, în structura Spitalului Judeţean mai intră: Sediul administrativ (Aleea Basmului, nr.2); Cabinetele de medicină sportivă.

Din punct de vedere al activităţii, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa asigură asistenţă medicală pentru afecţiuni acute (medicale şi chirurgicale), cronice, spitalizare de zi.

Anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a avut contractate servicii de 68,171 milioane lei, cu peste 10 milioane mai mult faţă de 2017, creşterile fiind pe fiecare categorie în parte, de la „acuţi” (plus 7 milioane lei), „cronici” (plus 400.000 lei), spitalizare de o zi (plus 150.000 lei), ambulatoriu, consultaţii (plus 800.000 lei) şi ambulatoriu paraclinice (plus 165.000 lei).

Activitatea medicală desfăşurată în anul 2018 însumează 27.851 cazuri spitalizare continuă acuți (cazuri grave, urgente, specifice unui spital de urgență); 2.921 cazuri spitalizare continuă cronici ; 205 cazuri îngrijiri paliative; 6.739 cazuri spitalizare de zi; 87.424 consultații și 26.572 servicii în ambulatoriul de specialitate;4.457 consultații și 36.135 proceduri în Baza de recuperare; 62.219 servicii paraclinice.

Managerul Spitalului Judeţean a prezentat şi o formulă pe baza căreia se calculează suma contractabilă, în baza unor indicatori precişi, singurii factori care pot fi influenţaţi fiind durata medie de spitalizare, care trebuie să fie cât mai redusă, dar şi indicele de complexitate al cazurilor din spital. Dacă în 2017, suma contractabilă era de 42,9 milioane lei, iar în 2018 a ajuns la 46,9 milioane lei, în 2019 urcă spre 55,743 milioane lei, tocmai prin complexitatea cazurilor tratate în SJU Bistriţa şi reducerea numărului zilelor de spitalizare.

Din totalul pacienţilor externaţi din judeţul nostru, peste 74% au fost din SJU Bistriţa, cea mai mare pondere fiind şi pentru spitalizarea continuă a cronicilor sau pentru îngrijiri paliative.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator