Accesul la medicamente al pacienților români continuă să fie o provocare

România se confruntă cu “o lipsă de consecvenţă” în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului iar accesul la medicamente al pacienţilor români a reprezentat şi continuă să reprezinte “o provocare majoră”.

Aceasta este opinia consilierului de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, care susține că tratamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, iar cele generice dispar de pe piaţă.

“Accesul la medicamente al pacienţilor în România a reprezentat şi continuă să reprezinte o provocare majoră. Politicile de stabilire a preţurilor şi de rambursare sunt orientate către furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente este de dată relativ recentă, medicamentele inovatoare fiind introduse doar în ultimii ani. (…) Medicamentele inovatoare sunt introduse, din păcate, cu dificultate, iar, în acelaşi timp, medicamentele generice dispar de pe piaţă. Taxa clawback este un subiect care a ocupat şi continuă să ocupe agenda publică în special în ultimii ani. Ne confruntăm, din nefericire, cu o lipsă de consecvenţă în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului, iar România în ultima ediţia a Euro Health Consumer Index la subcategoria medicamente are, din păcate, cinci din şase indicatori în aşa numita zonă roşie, zonă critică”
– Dr. Diana Păun

Ea consideră că plasarea pacientului în centrul sistemului de sănătate nu se poate face decât prin implicarea “reală” a acestuia în luarea deciziilor.

Dr. Diana Păun este absolventă a Facultăţii de Medicină şi doctor în Medicină a Universității de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Este medic primar endocrinolog și conferențiar universitar la Disciplina Endocrinologie a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”. A lucrat în cadrul Institutului Național de Endocrinologie “C.I.Parhon” ca medic, cercetător, cadru didactic, iar în perioada 2006-2015 ca manager. Deține un atestat de studii complementare în Managementul Serviciilor de Sănătate și a absolvit programul de master „Management al Sănătăţii Publice şi al Serviciilor de Sănătate”. De asemenea, a urmat mai multe programe de perfecționare în management, de auditor în domeniul calității, de formator și expert în achiziții publice.

Prețul medicamentelor în România

La rândul său, jurnalistul Vlad Mixich consideră că „pentru companiile farma nu există niciun stimul să lase la preț, cât timp nu au nicio obligație să spună cum au ajuns la acel preț. O situație economică clasică de monopol cu consumator captiv și sensibilitate la preț foarte mică (inelasticitate)”, adăugând că „transparența poate normaliza situația”.

În primăvară, Organizația Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție prin care se cere creșterea transparenței prețurilor la medicamente. Ca să simplific o explicație posibil prea complexă: felul în care companiile farma stabilesc prețuri pentru un medicament este complet netransparent. Nu știm de ce și cum au decis ca un tratament să coste 20.000 Euro în loc de 5000. Pentru România (și alte țări mai puțin bogate), asta duce la prețuri inaccesibile pentru acele medicamente noi și eficiente – practic pacientul român beneficiază de o descoperire științifică cu mulți ani mai târziu decât pacientul german. Ca să nu-și pericliteze poziția pe piețele unde pot impune prețuri babane, companiile farma încheie pentru aceste medicamente noi contracte la preț confidențial (se întâmplă și în România). Din nou nu se știe de ce și cum s-a decis ca reducerea pentru un astfel de medicament nou să fie de 1000Euro nu de 2000Euro.

Transparentizarea felului în care se stabilesc prețurile la medicamentele noi va duce la o scădere a prețurilor la nivel internațional. Majoritatea țărilor, chiar și cele mai bogate precum Olanda sau Norvegia, se plâng deja oficial că prețurile medicamentelor noi au luat-o razna.
Să vorbești despre transparentizarea prețurilor la medicamente era un subiect tabu cu doar un an în urmă. Azi, Italia are deja un proiect de regulament cu privire la asta (pe de altă parte omul care a inițiat proiectul plătește cu funcția pentru îndrăzneală), în timp ce parlamentul Franței tocmai a votat legea prin care companiile farma sunt obligate la mai multă transparență (pe de altă parte, termenul de implementare e abia 2021).

Cum și de ce e asta important și pentru România? Noi facem parte dintr-un grup de țări europene care s-au strâns împreună ca să negocieze prețuri mai avantajoase la medicamentele astea prea scumpe (grupul Valletta, îi zice). Ei, de doi ani de când există grupul acesta nu s-a reușit nicio negociere comună deoarece companiile farma s-au retras de 6 ori (!) din negocieri => medicamente noi pentru pacienți – ioc.

Pentru companiile farma nu există niciun stimul să lase la preț, cât timp nu au nicio obligație să spună cum au ajuns la acel preț. O situație economică clasică de monopol cu consumator captiv și sensibilitate la preț foarte mică (inelasticitate). Transparența poate normaliza situația.

Indiferentă la politica dâmbovițeană, lumea se mișcă. Și dacă nu vedem asta, dacă nu suntem pe fază, ratăm trenuri importante.

– Vlad Mixich

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.