Abordarea microchirurgicală a limfedemului, operație efectuată în premieră la spitalul Bagdasar Arseni

O echipă medicală, de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, a realizat joi, intervențiile microchirurgicale reconstructive specifice pentru ameliorarea efectelor limfedemului la două paciente diagnosticate cu cancer la sân.

Echipa a fost formată din conf.dr.Silviu Marinescu, Șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie din cadrul spitalului, medicul specialist Anca Bordianu, medicul rezident Irina Ilie, sub supravegherea și consultarea medicului Edward I.Chang de la Departamentul de Chirurgie Plastică al MD Anderson Cancer Center, Houston, USA.

Dupa extirparea ganglionilor limfatici de la nivelul regiunii axilare, nemaiexistand acest drenaj limfatic, tot membrul superior se umfla, impiedicand functionalitatea normala a mainii respective si determinand si tulburari de alta natura, de natura estetica, grevand viata sociala ulterioara a pacientelor. Pana acum, acest limfedem era tratat, de regula, prin metode conservatoare – anumite masaje, un drenaj limfatic efectuat pe membrul respectiv, montarea unor dispozitive elastice care mai ajutau la remiterea lui si, in cele din urma, se practicau si anumite interventii chirurgicale de excizie pur si simplu a tesuturilor edematiate, dar cu sechele post operatorii destul de neplacute pentru pacienti si fara a rezolva pe deplin afectiunea.
conf. dr. Silviu Marinescu, Șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie din cadrul Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni

„Abordarea microchirurgicală permite refacerea drenajului limfatic si, în același timp, refacerea edemului apărut post-operator” – a declarat conf. dr. Silviu Marinescu, Șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie din cadrul spitalului. El a precizat că „intervenția se realizează după ce pacienta a parcurs și alte etape de tratament, respectiv tratamentul chirurgical al cancerului urmat de tratamentele oncologice complementare”.

Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” reprezintă unul dintre cele mai importante spitale de urgență din București, deservind o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori din București și județele limitrofe, cu un număr de 558 paturi spitalizare continuă și 5 paturi spitalizare de zi.

Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” este cea mai mare Clinică de Neurochirurgie din România (263 paturi) ce abordează întreagă patologie traumatică, tumorală, vasculară, malformativă, craniană, degenerativă și spinală.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator