Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu sunt diagnosticați la timp

Pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat şi tratat la timp, a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor lansează campania de conştientizare “Cunoaşte-ţi pulsul în fiecare zi şi salvează inima de aritmii!”, în contextul în care peste 200.000 de cazuri unice cu fibrilaţie atrială s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an.

“Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) se alătură campaniei internaţionale lansate de AF Association sub denumirea “Detect, Protect, Correct and Perfect”, care îşi propune educarea publicului cu privire la detectarea cu uşurinţă a fibrilaţiei atriale printr-o simplă verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral”, afirmă reprezentanţii asociaţiei.

Potrivit unui studiu al ANPP, 8.200 de români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială.

“Pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat şi tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenţie a AVC pe fond de fibrilaţie atrială, mai ales cu noile generaţii de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenţie reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienţii diagnosticaţi şi trataţi. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilaţie atrială, rămâne cu deficite neurologice importante şi care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie şi cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienţi”, a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Potrivit Societății Române de Cardiologie, fibrilația atriala (Fi.a.) este un ritm neregulat si adesea rapid al inimii care poate crește riscul de accident vascular cerebral.

„În mod normal, inima noastră se contractă și se relaxează într-un ritm regulat. În fibrilatia atrială, camerele superioare ale inimii (care poartă numele de atrii) se contractă haotic si și nu mai pot funcționa eficient pentru a împinge sângele mai departe. Stagnarea (staza) sângelui în aceste camere poate duce la formarea de cheaguri de sânge, care pot migra spre alte organe și pot bloca curgerea sângelui (ischemie)”, explică specialiștii cardiologi.

af-association

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator