Legea ce permite organizarea rezidențiatului în acest an a fost adoptată

Proiectul de lege fost adoptat marţi, 29 octombrie, în regim de urgenţă, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Proiectul prevede posibilitatea efectuării rezidenţiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale. De asemenea, legea în forma adoptată astăzi prevede eliminarea ministerului Educaţiei din procesul de organizare a rezidenţiatului.

Ministerul Sănătăţii rămâne unicul decident în privinţa rezidenţiatului. Modificarea este justificată prin faptul că rezidenţiatul reprezintă o formă de pregătire clinică şi practică profesională în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi este asigurată exclusiv de medici.

De asemenea, conform noului act normativ, cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat este cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie cu diplomă de licenţă din promoţia anului în curs, stabilită prin ordin al ministrului Sănătăţii.

În cazul în care numărul candidaţilor care promovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată, aceasta se va suplimenta până la repartiţia candidaţilor, astfel încât toţi candidaţii promovaţi să poată accesa un loc sau un post de rezidenţiat.

Conform proiectului adoptat astăzi, Ministerul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.

A fost păstrat articolul ce îi nemulțumește pe medicii de familie

În forma adoptată astăzi de Camera Deputaților, în lege este păstrat articolul care permite medicilor de alte specialități să devină medici de familie după efectuarea unui stagiu de 6 luni în unități sanitare acreditate pentru pregătirea în rezidențiatul de medicină de familie și fără susținerea examenului de medic specialist organizat de Ministerul Sănătății.

Societatea Națională de Medicina Familiei a protestat față de modificarea conform căreia specialitatea medicină de familie va deveni accesibilă fără susținerea examenului de medic specialist.

În condițiile în care starea de sănătate a populației generale reprezintă o preocupare declarată a autorităților, dorindu-se organizarea unor servicii medicale de calitate centrate pe pacient și asigurarea accesului la servicii medicale de calitate tuturor pacientilor, indiferent de vârstă, atragem atenția decidenților că medicina de familie trebuie să rămână o specialitate de sine stătătoare tratată cu aceeași importanță ca celelalte specialități medicale și nu o zonă de refugiu pentru medici reconvertiți profesional.
– Societatea Națională de Medicina Familiei

amendament-medicina-de-familie

Legea rezidențiatului, o victorie pentru reprezentanții studenților

Legea adoptată astăzi conține trei amendamente propuse de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România.

„Este o dovadă că merită să luptăm împreună pentru un sistem educațional și sanitar mai bun și să continuăm această mobilizare și pe alte teme! Sperăm ca haosul creat de această sesiune a examenului de rezidențiat să aducă în atenția opiniei publice magnitudinea acestui subiect, cât și hibele sistemului de sănătate românesc. Trebuie sa folosim acest momentum pentru a îmbunătăți atât sistemul, cât și calitatea vieții de medicinist”, au comunicat reprezentanții FASMR.

Amendamentele propuse de studenții mediciniști și adoptate astăzi sunt:

1. Cifra de școlarizare va fi egală cu numărul de locuri reprezentând numărul de absolvenți ai promoției (locurile=nr de absolvenți), cumulat cu numărul de posturi (posturi=extra, peste numărul de absolvenți). În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat.

2. Al doilea amendament propus nu a trecut întocmai, ci sub actuala formă: Ministerul Sănătății organizeaza admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătății. În concluzie rezidențiatul e organizat de MS și examenul este unic!

3. Și al treilea amendament important se referă la plata gărzilor tinerilor rezidenți. Acesta spune că orele suplimentare de gardă efectuate de rezidenti peste orele normate se remunerează conform încadrării salariale existente.

Când va fi organizat examenul de rezidențiat 2019

După adoptarea legii în Parlament, următoarele etape sunt promulgarea de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

În urma publicării și ajustării calendarului de către Ministrul Sănătății, examenul se va derula în acest an. Ordinele necesare pentru organizarea și desfășurarea examenului vor putea fi semnate numai de ministrul Sănătății, indiferent dacă acesta este demis sau interimar.

Numărul de locuri și posturi din acest an va fi reconfirmat în perioada imediat următoare de către Ministerul Sănătății.

Video: Înregistrarea ședinței de astăzi a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților

Dezbaterea în regim de urgență!

Problema examenului de rezidențiat pentru medicii din România!

În direct în Comisia de…

Posted by Emanuel Ungureanu – Deputat USR on Tuesday, October 29, 2019

Referințe

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator