Analiză detaliată a bunelor practici pentru medicii de familie în gestionarea depresiei și anxietății: prevenție, screening, tratament și abordare integrată.
Tații implicați în creșterea copiilor influențează pozitiv dezvoltarea cognitivă a acestora

Taţii care interacţionează mai mult cu copiii lor în primele luni de viaţă ale acestuia au un impact pozitiv asupra dezvoltării cognitive a copilului.
Într-un studiu publicat în Infant Mental Health Journal 1, cercetătorii de la trei instituții – Imperial College London, King’s College London şi Oxford University – au urmărit modul în care taţii au interacţionat cu copiii lor începând cu vârsta de 3 luni şi au măsurat, ulterior, dezvoltarea cognitivă a copiilor.
Copiii ai căror taţi au fost mai activi în interacțiunea cu copilul în primele luni de viaţă au avut scoruri mai bune la testele cognitive.
Chiar şi la vârsta de 3 luni aceste interacţiuni tată-copil pot prezice o dezvoltare cognitivă pozitivă la aproape 2 ani ulterior ceea ce înseamnă că e vorba de ceva important pentru dezvoltarea ulterioară, domeniu puţin explorat anterior.
– Prof. Paul Ramchandani
Cercetătorii au înregistrat video interacţiunea taţilor cu copiii lor în timpul jocului la vârsta de 3 luni şi pe durata citirii unei cărţi la vârsta de 2 ani. Aceste înregistrări video au fost evaluate independent.
La 2 ani a fost evaluată dezvoltarea cognitivă a copilului folosind scala standardizată Bayley care implică sarcini precum recunoaşterea culorilor şi formelor. Au participat la acest studiu peste 128 de copii.
Taţii cu implicare activă au avut copii cu scoruri mai bune de dezvoltare a capacităților cognitive. Această asociere a fost observată indiferent de sexul copilului, ceea ce înseamnă că interacțiunea prin joc a tatălui cu copilul este importantă nu doar pentru băieţi, aşa cum se credea anterior.
Am aflat că acei copii care interacţionează cu taţi calmi, sensibili şi mai puţin anxioşi pe durata citirii unei cărţi au avut o dezvoltare cognitivă mai bună la 2 ani (rezolvarea unor probleme, atenţia, abilităţile limbajului şi cele sociale). Aceasta demonstrează că cititul împreună cu părintele poate sprijini dezvoltarea cognitivă şi învăţarea. Rezultatele noastre subliniază importanţa sprijinirii și îndemnării taţilor să interacționeze mai mult cu copiii încă de la început. Împărtăşirea emoţiilor pozitive sprijină dezvoltarea cognitivă a copilului.
– Dr Vaheshta Sethna
Limitările studiului: taţii recrutaţi pentru studiu au făcut parte dintr-o populaţie cu un nivel de educație peste medie iar evaluarea interacţiunii s-a efectuat prin scurte înregistrări video care pot să nu fie reprezentative pentru alte situaţii.
Mesajul clar pentru taţi este să se implice activ în creșterea copilului lor, indiferent de vârstă, pentru că această interacţiune are un efect pozitiv.
Referințe
- Infant Mental Health Journal – Father-child interactions at 3 months and 24 months: Contributions to children s cognitive development at 24 months
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.