Senatul a adoptat tacit, în şedinţa de marți, 26 noiembrie, un proiect de lege care prevede reglementarea folosirii canabisului şi derivatelor acestuia în scopuri medicale.
Nota de adoptare tacită pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere şi vot în prima Cameră sesizată s-a împlinit pe 30 octombrie, a fost citită, în plen, de preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu. Propunerea legislativă a fost iniţiată de 87 de parlamentari majoritar din partea PSD.
Actul normativ reglementează “regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis şi ale substanţelor preparate pe baza acestor plante”.
Prezenta propunere legislativă instituie regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerțul, distribuția, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziționarea, utilizarea și tranzitul pe teritoriul național, în scop medical, ale plantelor de canabis Și ale substanțelor preparate pe baza acestor plante. întrucât instituirea regimului juridic în vederea legalizării canabisului în scop medical echivalează cu o reală victorie pentru pacienții care au, într-adevăr, nevoie de canabis în tratarea diferitelor boli Și afecțiuni.
– expunere de motive
Ce spune proiectul de lege privind legalizarea canabisului in scop medical în România
Potrivit proiectului, urmează să fie înfiinţată Agenţia naţională privind utilizarea plantelor de canabis în scop medical, în subordinea Ministerului Sănătăţii, care să autorizeze creşterea şi vânzarea canabisului şi a medicamentelor din această plantă în farmacii şi condiţiile de prescriere medicală. De asemeneam, Ministerul Sănătăţii, prin Agenţia Naţională privind Canabisul, achiziţionează toată producţia internă de plante de canabis, substanţe şi preparate ce conţin canabis şi asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.
“Prescripţia medicală pentru plantele de canabis, substanţele şi preparatele ce conţin canabis poate fi emisă, pentru tratamentul în ambulatoriu, de medicii specialişti sau, după caz, medici veterinari, în scop medical, oricărui pacient în legătură cu care medicul specialist consideră necesar preparatul respectiv ca tratament”, stipulează proiectul de lege.
Ministerul Agriculturii ar urma să stabilească, prin ordin, condiţiile de cultivare a plantei de canabis şi criteriile privind calitatea culturilor. “Activităţile de producere, fabricare, depozitare, comerţ, intermediere, deţinere şi distribuire, în vederea utilizării în domeniul medical, a plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis sunt interzise fără autorizaţia eliberată de Ministerul Sănătăţii”, se mai arată în iniţiativa legislativă.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Utilizarea canabisului în scop medical
Pe plan mondial, utilizarea în domeniul medical a preparatelor derivate din planta Canabis are o istorie îndelungată. Cu toate acesteea, în secolul al XX-lea, consumul de canabis în scop medical a devenit foarte limitat când, în 1961, această plantă Și derivatele sale au fost incluse în Convenția unică a ONU asupra stupefiantelor din 30.03.1961, fiind clasificate drept „medicamente fără uz medical”.
În ciuda acestei reglementări, în ultimii 20 de ani, scena internațională s-a caracterizat prin renașterea interesului atât al pacienților, cât Și al medicilor în utilizarea canabisului Și a canabinoidelor pentru a trata o varietate de boli Și afecțiuni, inclusiv durerea cronică, durerea provocată de cancer, depresia, tulburările de anxietate, tulburările de somn Și tulburările neurologice, dovedindu-se că acestea au fost ameliorate prin utilizarea canabisului.
Concomitent cu interesul deosebit manifestat deopotrivă de pacienți Și medici, începutul anilor ’90 s-a caracterizat printr-un interes Științific reînnoit în ceea ce privește utilizarea medicală a substanțelor prezente în fabricile de canabis, Și anume canabinoidele. Astfel, a fost descoperit un sistem endocanabinoid în creierul Și corpul uman, implicat în controlul unor funcții biologice importante, cum ar fi cunoașterea, memoria, durerea, somnul Și funcționarea imună. Din păcate, însă, clasificarea canabisului ca medicament fără utilizare medicală a făcut dificilă desfășurarea cercetărilor Științifice din domeniul medicinei.
La mijlocul anilor 1990, cetățenii din mai multe state americane au răspuns la cererea de canabis a pacienților prin adoptarea referendumurilor care legalizau consumul medical de canabis pentru persoanele cu o varietate de afecțiuni, cum ar fi durerea cronică, cancerul terminal Și scleroza multiplă.
La începutul anilor 2000, Israel (2001) Și Țările de Jos (2003), Și, mai târziu, alte țări precum Elveția (2011), Cehia (2013), Australia (2016) Și Germania (2017) au autorizat utilizarea în scopuri medicale a canabisului, în limita unor condiții specifice. Tot în anii 2000, studiile bazate pe cercetări Științifice în domeniul medical au oferit baza pentru acordarea unei autorizații de introducere pe piață în multe state membre UE a unui medicament, bazat în principal pe extracte de canabis, care s-a dovedit eficient în tratamentul spasticității musculare provocate de scleroza multiplă Și care, în prezent, este utilizat în 17 state membre ale UE.
La nivelul UE, majoritatea țărilor permit, în prezent, sau intenționează să permită utilizarea în scopuri medicale a canabisului sau canabinoizilor sub o anumită formă. Cu toate acestea, abordările adoptate variază foarte mult în ceea ce privește atât produsele permise, cât Și cadrele legislative care le reglementează.
în ultimii ani, literatura științifică a oferit dovezi concludente Și substanțiale privind efectele terapeutice ale utilizării canabisului în domeniul medical; astfel, prin utilizarea substanțelor Și preparatelor pe bază de canabis, se pot trata durerile cronice la adulți, pot fi ameliorate stările de greață Și vomă provocate de chimioterapie Și, totodată, pot fi ameliorate simptomele spasticității în cazul pacienților cu scleroză multiplă. De asemenea, la nivel mondial, există dovezi care demonstrează că planta canabis sau canabinoidele ar putea fi eficace pentru creșterea apetitului Și reducerea pierderii în greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuând simptomele tulburărilor mintale cum ar fi: psihoza, sindromulu Tourette, simptomele epilepsiei, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, astmului, cancerului, bolii Crohn Și glaucomului, contribuind, totodată, la reducerea riscului de diabet și obezitate Și la atenuarea durerilor menstruale.
Canabisul medical – recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat, oficial, în decembrie 2017, ca cel puțin una dintre componentele canabisului, canabidiolul (CBD), să nu mai fie considerată la nivel internațional ca substanță controlată. Un singur medicament pe bază de canabis a fost autorizat prin procedura de recunoaștere reciprocă Și comercializat în 17 state membre ale UE, însă în niciun stat membru nu este autorizat fumatul canabisului în scopuri medicale, având în vedere riscurile fumatului pentru sănătate.
Cum va putea fi achiziționat canabisul în scop medical, conform proiectului de lege
Potrivit capitolului „Norme privind achiziționarea, utilizarea Și distribuirea plantelor de canabis, substanțelor Și preparatelor ce conțin canabis”, legea stipulează dispoziții specifice pentru achiziționarea și utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis.
În conformitate cu prevederile art. 18, statul, prin Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor Și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, achiziționează toată producția internă de plante de canabis, substanțe Și preparate ce conțin canabis Și asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate. Persoanele juridice autorizate conform legii pot să achiziționeze plante de canabis, substanțe Și preparate ce conțin canabis numai prin intermediul Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, la prețul prestabilit, în conformitate cu dispozițiile prezentei legi Și cu cele cuprinse în normele metodologice de punere în aplicare a acesteia.
Mai mult, legea prevede că plantele de canabis, preparatele și substanțele ce conțin canabis pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripțiilor medicale, în conformitate cu dispozițiile normelor metodologice de aplicare a acesteia. Prezentul proiect de act normativ impune obligativitatea ca prescrierea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis să se facă în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora, în cadrul unităților sanitare umane sau veterinare, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Totodată, legea interzice eliberarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis fără prescripție medicală.
Responsabilitatea prescrierii canabisului revine medicului
În vederea garantării securității și legalității utilizării canabisului în scop medical, legea prevede că prescripția medicală pentru plantele de canabis, substanțele și preparatele ce conțin canabis poate fi emisă pentru tratamentul în ambulatoriu numai de către medicii specialiști, în scop medical, oricărui pacient în legătură cu care medicul specialist consideră necesar preparatul respectiv ca tratament. Totodată, responsabilitatea pentru aprecierea necesității și legitimității utilizării în actul medical a acestor preparate, precum și pentru prescrierea lor corespunzătoare revine în totalitate medicului specialist care face prescrierea.
Pe lângă detalii privind prescripția medicală, modalitatea de administrare în ambulatoriu, obligații pentru personalul medical și condițiile în care cetățenii pot călători cu un tratament pe bază de canabis asupra lor, legea prevede că medicamentele care conțin substanțe sau preparate ce conțin canabis, obținute pe bază de prescripție medicală, rămase neutilizate, vor fi distruse conform procedurilor stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
De asemenea, în vederea încurajării cercetării științifice în domeniul medical, prezentul proiect de act normativ prevede că universitățile de medicină și farmacie, Ministerul Sănătății Publice, Agenția națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor Și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciștilor din România și societățile profesionale ori științifice de specialitate și alți furnizori de formare profesională vor lua măsuri pentru organizarea periodică a unor cursuri privind terapia adecvată a durerii și prescrierea, utilizarea și regimul juridic al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis.
Referințe
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.