Rezultatele interimare ale unui studiu având ca scop realizarea unui vaccin antigripal universal au fost publicate joi.
Cercetătorii sunt optimiști și speră că, în viitor, vaccinul antigripal va putea oferi protecție împotriva tuturor tulpinilor de virus gripal.
Deoarece există tulpini virale diferite și fiecare tulpină are multe subtipuri diferite, medicii trebuie să administreze vaccinul corect de fiecare dată. Ei trebuie să folosească unul care vizează tulpinile și subtipurile specifice care circulă în populație pentru ca această abordare preventivă să aibă succes.
Până în prezent, nu a existat niciun „vaccin universal” care să poată viza toate virusurile gripei în mod eficient.
O echipă de cercetători conduși de Prof. Peter Palese și prof. Florian Krammer lucrează, în prezent, la crearea unui vaccin capabil să prevină infecția cu mai multe tipuri diferite de virus gripal. Rezultatele, deși încurajatoare, sunt doar de etapă. Studiul urmează să fie finalizat în luna decembrie.
„Rezultatele indică faptul că ne îndreptăm către un vaccin împotriva virusului gripal universal, dar acestea sunt încă rezultate intermediare. Concluziile vor fi disponibile la sfârșitul anului 2019”, spune prof. Florian Krammer.
Exista patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A si B provoca epidemii sezoniere in fiecare an, in timp ce virusul gripal C nu provoaca epidemii, ci o forma usoara de boală. În ceea ce priveste virusul gripal D, acesta nu afectează omul, ci bovinele.
Dintre toate acestea, aparitia unui nou virus A, substanțial diferit de cele existente în prezent, poate provoca o pandemie de gripă, potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centre for Disease Prevention and Control).
Virusurile gripale A sunt impartite in subtipuri pe baza a doua proteine aflate pe suprafata virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) si 11 subtipuri diferite de neuraminidaza (de la N1 la N11). De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipurile actuale ale virusurilor gripale A intalnite la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) si A (H3N2).
În România, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă populației să se vaccineze.
Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.
Referințe
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.