Program pilot pentru pacienții cu tuberculoză

Ministerul Sănătății a lansat joi, 9 ianuarie 2020, proiectul pilot care permite pacienților cu tuberculoză, necontagioși, să fie tratați și în sistem ambulatoriu.

Acesta vizează diagnosticarea și tratarea exclusiv în ambulator a anumitor categorii de pacienți cu tuberculoză, va fi derulat în București, în perioada ianuarie –decembrie 2020 și face parte dintr-un program mai amplu -”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei care se desfășoară timp de 3 ani, în perioada 2018-2021.

În cadrul proiectului pilot este prevăzut ca aproximativ 200 pacienți cu tuberculoză, BK negativ, necontagioși, să poată fi tratați în dispensarele TB aparținând Institutului de Pneumoftiziologie ”Marus Nasta” (din sectoarele 4,5 și 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare.

Mai mult, o altă componentă a proiectului o reprezintă diagnosticarea rapidă a suspecților, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boala.

“Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică în România. Deși s-au făcut progrese importante pentru controlul acestei maladii de către echipele medicale, încă ne situăm pe locul 5 în lista celor 18 țări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană. În perioada următoare, vom implementa, alături de programul național pentru controlul TB, o serie de proiecte cu finanțare internațională, în valoare de peste 23 milioane de euro pentru pacienții cu tuberculoză”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății a mai spus că proiectul lansat astăzi va avea o abordare integrată a serviciilor pentru pacienții cu tuberculoză, atât din punct de vedere medical, cât și social.

“În prezent, în sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Urmărim o schimbare de paradigmă în furnizarea serviciilor de sănătate, prin inversarea piramidei, de la utilizarea excesivă a serviciilor spitalicești, către dezvoltarea serviciilor ambulatorii. Demersul este în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Comisiei Europene, dar și cu obiectivele strategiei naționale de sănătate și ale strategiei naționale pentru controlul tuberculozei”, a mai spus Victor Costache.

În funcție de rezultate, proiectul pilot va putea fi extins la nivel național, această modalitate de tratament fiind în beneficiul superior al pacienților.

Costache a adăugat că majoritatea pacienţilor din România, în momentul în care sunt diagnosticaţi cu tuberculoză, sunt internaţi în regim de spitalizare continuă.

„Acest proiect este unul pilot care se derulează pe Bucureşti şi vor fi targhetaţi 200 de pacienţi care sunt BK negativ, sunt necontagioşi şi vor putea fi trataţi în premieră în afara Institutului de Pneumoftiziologie. Este o schimbare de paradigmă şi este foarte important că aceşti pacienţi nu vor fi scoşi din sânul familiei şi vor fi trataţi în siguranţă acasă. (…) 200 de pacienţi vor beneficia de această nouă formă de management inovativ a tuberculozei, vor fi pacienţi din sectoarele 4, 5, 6 ale Capitalei. Este o abordare integrată, multidisciplinară a tuberculozei. Pe lângă medici participă asistenţi medicali, asistenţi sociali. Este foarte important ca aceşti pacienţi să adere 100% la tratament pentru a nu avea eşecuri terapeutice”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, proiectul va reprezenta un model de bune practici pentru celelalte spitale de pneumoftiziologie din România.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a subliniat că niciun pacient care este contagios sau care are risc de a transmite boala membrilor familiei, dar şi persoanelor din jurul său nu va pleca acasă să îşi facă tratamentul.

„Este foarte important ca pacienţii care sunt BK negativ şi pot să îşi efectueze tratamentul acasă să poată să beneficieze de acest tratament. Ce aduce în plus pentru pacientul cu tuberculoză acest proiect este posibilitatea de investigaţii în ambulator, investigaţii de sânge cu evaluarea tuturor funcţiilor care trebuie să fie normale la un pacient care începe un tratament atât de dificil şi posibilitatea de a beneficia de tratament simptomatic în cazul în care are reacţii adverse. Sunt forme de tuberculoză extrem de incipiente, sunt forme de tuberculoză extra-pulmonare care nu sunt contagioase. În Europa, pacienţii sunt internaţi la domiciliu, pentru cazurile contagioase internarea este de scurtă durată. Practic tuberculoza sensibilă nici măcar nu se internează. Sunt internate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă acolo”, a explicat Mahler.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator