Prevalența deficitului de vitamina B1 ajunge până la 75% în rândul persoanelor cu diabet zaharat

Prevalența deficitului de vitamina B1 (tiamină) ajunge până la 75% în rândul persoanelor cu diabet zaharat, deficit care poate afecta sistemul nervos central și periferic.

Deficitul de vitamina B1 se poate asocia cu manifestări neurologice – neuropatie periferică, encefalopatia Wernicke, cutulburări de memorie, tulburări cognitive – dar și cu insuficiență cardiacă, anorexie sau scădere ponderală. În rândul persoanelor cu diabet zaharat, spre exemplu, prevalența deficitului de tiamină ajunge până la 75% și poate afecta sistemul nervos central și periferic.

Deficitul de vitamina B6 poate conduce, în cazul unor deficiențe ușoare, la dermatită, cheilită – leziuni inflamatoare ale buzelor, glosită – o inflamație a limbii, anxietate, iritabilitate, iar în cazul unor deficiențe severe, la neuropatii periferice.

La rândul său, deficitul de vitamina B12 poate avea simptome grave, precum anemie megaloblastică și leziuni ale nervilor – neuropatie periferică senzitivă. În același timp, diabetul zaharat, bolile tiroidiene sunt alte afecțiuni asociate frecvent acestei deficiențe.

Populația în vârstă este în particular expusă riscului de deficit sau de nivel suboptim de vitamina B12: aproximativ 10-15% din persoanele peste 60 de ani sunt afectate.

Vitaminele B susţin buna funcționare a sistemului nervos, au rol de regenerare la acest nivel, fiind implicate şi în metabolismul macronutrienților – al glucidelor, lipidelor şi proteinelor.

Peste 2 miliarde de oameni, din întreaga lume, au deficiențe ale unor micronutrienți, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Atunci când apar anumite deficiențe ale unor biofactori în organism, acestea pot avea consecințe severe asupra sănătății. Deficiențele unor biofactori sunt asociate cu o serie de afecțiuni din sfera metabolică, cardiovasculară, neurologică, endocrină, oftalmologică, gastroenterologică sau dermatologică.

Referințe:

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.