Populația ar trebui să știe că are dreptul la servicii psihologice și psihiatrice gratuite prin Casa Națională de Asigurări

Populaţia ar trebui să ştie că are dreptul la servicii psihologice şi psihiatrice gratuite prin Casa Naţională de Asigurări, informaţiile putând fi obţinute de la medicul de familie.

Precizarea îi aparține dr. Diana Raţ, medic specialist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii.

„Atunci când ne simţim, o perioadă mai îndelungată de timp, trişti, neputincioşi şi nefericiţi, bine ar fi să solicităm sprijin, tocmai pentru a beneficia de ajutor cât mai repede”, a mai spus medicul.

În luna ianuarie, DSP Bihor derulează campania cu tema „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, focusată mai ales asupra depresiei.

„Am dori să se ştie că există metode de screening pentru depistarea depresiei în rândul populaţiei generale, inclusiv şi mai ales în rândul femeilor aflate în perioada prenatală, având în vedere că femeia gravidă, ca şi lăuza este expusă riscului de depresie. Oamenii sunt mai familiarizaţi cu informaţia despre depresia post-natală, dar să ştiţi că şi înainte de a naşte femeia gravidă, fiind preocupată de foarte multe lucruri care urmează să se întâmple, poate să manifeste această tulburare”, a declarat medicul, pentru Agerpres.

DSP Bihor a organizat deja, în luna ianuarie, activităţi de instruire a celor 22 de asistenţi medicali comunitari din judeţul Bihor, care vor disemina informaţiile în grupurile vulnerabile pe care le gestionează, precum şi o altă informare a 32 de cadre didactice (profesori şi învăţători) din judeţ, desfăşurată luni, la Casa Corpului Didactic.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pachetul de servicii medicale de bază acordate în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate include:

  • consiliere psihiatrică nespecifică individuală şi familială
  • psihoterapie de grup (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii)
  • psihoterapie individuală (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii, tulburări din spectrul autist)
  • terapia cognitiv-comportamentală

campanie-sanatate-mintala-depresie-dsp-bihor

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator


Petrovici Lenuta - 2020-01-25 07:54:36

Se decontează prin Casa de asigurări. ? Cum se procedează ?