Pentru a evita o nouă epidemie, China blochează un oraș de 11 milioane de locuitori

Autorităţile din China au decis blocarea oraşului Wuhan, cu o populație de 11 milioane de locuitori, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

Interdicția de intrare și ieșire din oraș intră din vigoare începând de astăzi, ora locală 10.00 AM, au anunțat autoritățile.

Administraţia locală din Wuhan a declarat că va închide toate reţelele de transport urban şi va suspenda zborurile. Guvernul a recomandat cetăţenilor să nu să plece din oraş decât dacă există circumstanţe speciale.

Măsura este menită să „întrerupă în mod eficient transmiterea virusului, să elimine în mod hotărât răspândirea epidemiei şi să asigure sănătatea şi siguranţa oamenilor”, a declarat guverniul chinez.

„Dacă Wuhan ia astfel de măsuri drastice, trebuie să presupunem o transmitere comunitară pe scară largă în acest centru urban şi de transport din China”, a scris Lawrence Gostin, un expert în sănătate publică la Georgetown University Law School din Washington, într-o postare pe Tweeter, preluată de Reuters.

Cu peste 11 milioane de locuitori, Wuhan este unul din principalele centre industriale şi comerciale ale Chinei.

După ce, timp de o lună, regimul comunist chinez a încercat să minimizeze temerile legate de virusul care a apărut în oraşul Wuhan, după presiune internaţională din partea mai multor epidemiologi şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, China a recunoscut un număr substanţial mai mare de îmbolnăviri.

În acest moment, numeroase oraşe din China au raportat cazuri, iar Japonia, Hong Kong, Tailanda, Coreea de Sud, şi Statele Unite au raportat la rândul lor cazuri de îmbolnăviri.

După întâlnirea de aseară de la sediul său din Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că va decide astăzi dacă va declara focarul drept „situaţie de urgenţă globală pentru sănătate”.

Dacă se face acest lucru, va fi a şasea urgenţă internaţională de sănătate publică declarată în ultimul deceniu.

Pasageri chinezi din Wuhan au aterizat la Roma, înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor de zbor

Pasageri veniți din orașul Wuhan din China, locul unde a izbucnit epidemia provocată de coronavirus, au aterizat joi dimineață pe aeroportul Fiumicino din Roma, scrie Reuters.

Aceștia sunt verificați dacă sunt suspecți de infectarea cu coronavirus, potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului, mai relatează Reuters.

Verificarea celor 202 pasageri și a echipajului este prima operațiune de acest gen de când autoritățile italiene au dispus măsuri speciale de control pentru a preveni transmiterea virsului.

Ce face România pentru a evita apariția acestui virus

Victor Costache, ministrul Sănătății a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

În acest context, un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie se va întâlni pentru a propune ministrului Sănătății măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Reamintim că, în săptămâna trecută s-a inregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiștii se așteaptă în perioada următoare la o circulație mai intensă a virusurilor gripale.

INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național.

Atenționare de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un focar de pneumonie virală (coronavirus). Comisia națională de sănătate a R.P. Chineză a raportat, la nivel național, 217 de cazuri de pneumonie virală și 4 decese din această cauză. În afara provinciei Hubei, au fost identificate 12 cazuri de coronavirus în sudul provinciei Guangdong, 1 caz în Shenzhen și 2 cazuri în Beijing (persoane care au călătorit recent în Wuhan, conform autorităților medicale locale). Răspândirea coronavirusului ar putea fi amplificată de faptul că în perioada 22 ianuarie – 1 februarie 2020 se desfășoară festivitățile Anului Nou chinezesc, perioadă intensă în ce privește călătoriile interne în R.P. Chineză.

Cetățenilor români li se recomandă, temporar, evitarea deplasărilor în provincia Hubei. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 și Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cei mai multi locuitori aleg sa nu iasa din case

Înregistrările video publicate astăzi pe youtube arată un oraș aproape pustiu, majoritatea locuitorilor evitând să iasă din locuințe.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator