NOI suntem generația de medici care ar trebui să vă trateze copiii și nepoții în calitate de medici specialiști

Zeci de tineri absolvenți au protestat la Cluj față de decizia amânării examenului de rezidențiat din acest an.

Tineri studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, dar și absolvenți ai Facultății de medicină, și-au exprimat nemulțumirea legată de situația examenului de rezidențiat de anul acesta.

Organizatorii protestului anunțat pe Facebook spun:

”Pentru că nu putem sta cu mâinile-n sân să așteptăm și pentru că timp de învățat este, ne vedem în Piața Unirii din Cluj-Napoca să atragem atenția că este inadmisibla bătaia de joc a celor din conducerea României. Fie că ești absolvent sau nu, student la medicină, farmacie, medicină dentară sau nu, acest lucru ne afectează în mod indirect pe toți. Pentru cei care doresc mai multe informații referitoare la situația de față: examenul de rezidențiat permite absolvenților de medicină -medicină generală, dentară, farmacie- să-și aleagă o specialitate și să-și înceapă cariera de medic. Guvernul României a transformat examenul într-un joc politic negăsind o soluție pentru semnarea documentelor necesare derulării acestui examen -din cauza lipsei unui Ministru al Educației-, examen care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie. Dată nou propusă este 8 decembrie 2019, însă și în jurul acestei date planează nesiguranța din cauza instabilității actuale și riscă să sufere o nouă amânare, lucru care nouă absolvenților ni se pare jignitor și un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu, nefăcând nimic altceva decât să destabilizeze atât psihicul nostrul, cât și pregătirea acestui examen deosebit de important”.

O absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca atrage atenția, printr-un comentariu public, că problema nu este doar a examenului din acest an, ci se resfrânge asupra întregului sistem românesc de sănătate. Trebuie să fiți conștienți că deja un procent semnificativ de absolvenți au decis să emigreze, spune ea, amintind că lipsa medicilor din spitale este deja o problemă binecunoscută.

NOI suntem generația de medici care ar trebui să vă trateze copiii și nepoții în calitate de medici specialiști. NOI suntem tinerii medici cu care aveți primul contact în momentul în care aveți nevoie de un serviciu medical oferit de un spital universitar. Dacă VOI nu ne dați importanță, nu aveți dreptul să vă plângeți în momentul în care stați cu orele pe la ușile cabinetelor din cauza faptului că NOI nu putem fi acolo pentru a vă prelua ca pacienți, nu aveți dreptul să vă plângeți că ceilalți rezidenți vă tratează cu indiferență, deoarece ei sunt deja obosiți pentru că lucrează un volum de muncă dublu și efectuează un număr dublu de gărzi pentru că NOI nu putem încă profesa, nu aveți dreptul să vă plângeți când Spitalul de la dvs. din localitate nu are medici specialiști pentru că NOI am renunțat la sistemul medical din România și am devenit între timp specialiști pentru spitale din Germania, Franța, Belgia, UK, practic ORICARE altă țară europeană. Este o problemă care ne privește pe toți și cerem să fie rezolvată, iar noi să fim tratați cu respectul cuvenit!
– Diana Galoș, absolventă a Facultății de Medicină din Cluj-Napoca

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator


Reprezentanții pacienților cu boli cronice solicită rezolvarea crizei examenului de rezidențiat | Medic24 - 2019-10-21 09:08:13

[…] Reamintim că examenul de rezidenţiat 2019 se amână pentru 8 decembrie, deși ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie. Motivul pentru care s-a ajuns în această situație este exclusiv de natură politică, ceea ce i-a scos în stradă pe studenți. […]

FASMR: Instabilitatea nu încurajează medicii să rămână în țară | Medic24 - 2019-10-18 18:14:32

[…] unui loc de muncă în viitorul apropiat, cauzată de problema examenului de rezidențiat, absolvenții sunt tentați de oferte avantajoase din afara țării. Acest lucru va duce la acutizarea lipsei de medici […]