Medici din Cluj, Timisoara și Iași vor participa la un training comun cu colegii din Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”

Mai mulți medici de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor susține, la Bucureşti, un training comun cu specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus.

Potrivit profesorului Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, măsuri pentru prevenirea răspîndirii virusului 2019-nCov în țara noastră au fost luate deja.

„Vreau să spun că până acum în România s-au luat aceste măsuri. Nu am aşteptat ca această stare de alertă globală să fi declarată. În urmă cu o săptămână a mai fost o şedinţă a acestui comitet de urgenţă al OMS, care a amânat luarea unei decizii, însă lucrurile erau clare încât de atunci că epidemia din China nu se poate stinge în câteva zile şi că va evolua. Lucrurile s-au adeverit. În momentul de faţă, practic, avem destul de multe ţări în care s-au identificat şi s-au izolat persoane care sunt bolnave şi avem două cazuri de transmitere secundară a bolii de la persoana care a venit din China, s-a transmis boala la altcineva, un caz în Statele Unite într-o familie de la soţ la soţie, şi în Germania”, a declarat, pentru Agerpres, Alexandru Rafila.

El a precizat că în perioada imediat următoare medicii de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor veni la Bucureşti pentru un training comun cu specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus.

„Colegii de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor veni în perioada următoare la Bucureşti pentru un training comun cu colegii din Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus şi sunt convins că după ce se va termina acest training vor avea posibilitatea să acceseze sursele de reactivi care să facă posibil diagnosticul şi în alte oraşe”, a susţinut Alexandru Rafila.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, joi seară, că epidemia 2019-nCov este o urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional.

Comisia OMS care a luat această decizie este formată din 21 de epidemiologi și medici infecționiști reputați, de pe toate continentele.

În România nu s-a confirmat niciun caz de infecție cu coronavirus

Joi, la sediul Ministerului Sănătății, a avut loc o nouă întâlnire a Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, format din specialiști.

S-a discutat despre stadiul situației la nivel mondial a infecțiilor cu coronavirus.

Specialiștii în boli infecțioase și microbiologie au explicat că, deși numărul cazurilor de infecții cu coronavirus confirmate este în creștere deoarece a crescut și capacitatea de diagnosticare, mortalitatea a scăzut sub 2%.

În acest context, se păstrează aceleași măsuri stabilite aeroporturi, cât și pentru unitățile medicale sanitare desemnate pentru preluarea și tratarea eventualelor cazuri.
În prezent, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș este dotat cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecțiilor de acest tip.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.