Ludovic Orban: Creșteți numărul de medici epidemiologi

Premierul Ludovic Orban a cerut, marți, în timpul ședinței de Guvern, suplimentarea numărului de medici epidemiologi.

Acesta a cerut soluții urgente și pentru suplimentarea personalului necesar pentru derularea anchetelor epidemiologice.

„Creşteţi efectivele de medici implicaţi în anchetele epidemiologice. Găsiți soluții cu cei 20 de absolvenți care, în momentul de față, nu au locuri de muncă. Avem medici epidemiologi care nu au locuri de muncă. Ca să știm exact condiţiile în care avem nevoie de epidemiologi ca de aer. Deci, ei trebuie implicaţi, găsite soluții, semnate contracte de colaborare și găsită o perspectivă de angajare pentru medicii epidemiologi. (…) Am înțeles că ministrul apărării a mobilizat și domnia sa efectivele de medici epidemiologi care pot, din zona apărării, să fie implicați și, practic, aveți un sistem de implicare imediată pentru derularea anchetelor epidemiologice. Că asta, vă spun, poate reduce dramatic riscul de difuzare în cazul în care noi avem capacitatea de a derula anchetele epidemiologice rapid, pentru a găsi persoanele cu care au intrat în contact şi, ulterior, să stabilim și persoanele cu care au intrat în contact, persoanele care au intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv. (…) Vă rog, chiar să îmi prezentați rapid un plan de creștere a efectivelor implicate în anchetele epidemiologice”, a spus Ludovic Orban.

Autoritățile au făcut 4 scenarii de evoluție a epidemiei de coronavirus în țara noastră:

  • scenariul 1 presupune existenţa de la 1 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus
  • scenariul 2 – de la 26 pana la 100 de cazuri de îmbolnăvire
  • scenariul 3 – de la 101 până la 2000 de cazuri de infecție cu coronavirus
  • scenariul 4 – peste 2.001 cazuri de îmbolnăvire

În prezent, potrivit ministrului sănătății, România se află în scenariul 2.

„Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunitate, deci suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania, nu mai vorbim de Coreea de Sud. În momentul de față, vreau să repetăm cifrele: avem 25 de pacienți diagnosticați, sunt cinci care sunt deja vindecați cu tratamentul antiretroviral specific care se practică, e un tratament inovativ. De asemenea, este foarte important că, dintre cei 20 care sunt internați în momentul de față, toate sunt forme ușoare ale bolii, nu există niciun pacient intubat. Există 107 persoane în carantină și 11.000 care sunt izolate la domiciliu. Avem constituită această bază de date interactivă, cu tot ce înseamnă DSP, spitale județene și o cameră de comandă la Ministerul Sănătății, pentru a putea reacționa în timp real și a putea optimiza stocurile, deci tot ce înseamnă măşti, echipamente de protecție, biocide, ventilatoare. Astăzi s-a făcut o videoconferință împreună cu reprezentanții Comisiei de terapie intensivă a Ministerului Sănătății cu toate spitalele din țară și cu DSP-urile, pentru a se pune în practică și, evident, ne pregătim pentru o trecere în scenariul 3 sau scenariul 4”, a declarat, marți, ministrul Sănătății Victor Costache.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator