Un studiu recent arată că sugarii alăptați cel puțin 6 luni au mai puține bacterii rezistente la antibiotice în intestin comparativ cu cei alăptați mai puțin de 6 luni.
Utilizarea antibioticelor de către mamă crește numărul de bacterii rezistente la antibiotic la sugari. Bacteriile rezistente la antibiotic sunt prezente în intestinul uman indiferent dacă o persoană a luat sau nu antibiotice. Se transmit între indivizi la fel ca și bacteriile, virusurile și alte microorganisme, de exemplu prin contact direct sau prin alimente. Un studiu recent efectuat la Universitatea din Helsinki a investigat cantitatea și calitatea bacteriilor rezistente la antibiotice din laptele de mamă și din intestinul perechilor de mamă-copil.
Sugarii alăptați cel puțin 6 luni au avut un număr mai mic de bacterii rezistente în intestin față de cei alăptați durate mai scurte de timp. Se pare, deci, că alăptarea protejează sugarii de astfel de bacterii.
Terapiile cu antibiotice la mame, în timpul nașterii cresc cantitatea de bacterii rezistente la antibiotice în intestinul sugarilor iar acest efect a fost observat și la 6 luni după naștere și tratament.
Laptele matern conține bacterii rezistente la antibiotice și e probabil că mamele transmit aceste bacterii copilului prin lapte dar alăptarea are efect benefic, reducând numărul de bacterii rezistente la antibiotice din intestinul sugarilor.
Referinte
Katariina Pärnänen: Behind the Paper – Maternal gut and breast milk microbiota affect infant gut antibiotic resistome and mobile genetic elements; 2018
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.