Situația numărului medicilor de familie riscă să devină critică în următorii ani

Aproape jumătate dintre medicii de familie din județul Satu Mare au atins vârsta de pensionare, dar continuă să profeseze din cauza deficitului sever de personal.

Potrivit datelor transmise de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Satu Mare, din cei 162 de medici de familie din județ, 75 au deja vârsta de pensionare, iar situația riscă să devină critică în următorii ani.

Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Călin Bumbuluț, atrage atenția că această problemă este una națională, cu excepția marilor centre medicale precum București, Cluj sau Iași. Potrivit acestuia, peste 55% dintre medicii de familie din țară au peste 60 de ani, iar multe zone rurale sunt complet lipsite de asistență medicală primară.

„Există medici care profesează chiar și la 80 sau 90 de ani, din lipsa unei soluții pentru înlocuirea lor”, a declarat acesta, pentru Agerpres.

O problemă majoră este finanțarea insuficientă a asistenței primare. De exemplu, tariful pentru centrele de permanență a rămas neschimbat din 2007, la 40 de lei pe oră brut, ceea ce a dus la închiderea a jumătate dintre ele. De asemenea, numărul insuficient de locuri la rezidențiat agravează situația, cu doar 600 de poziții disponibile anual, față de necesarul minim estimat de 1.000 de noi medici de familie pe an.

Condițiile de muncă sunt, de asemenea, dificile. În timp ce în Germania un medic de familie are, în medie, 700-800 de pacienți, în România acest număr se ridică la 1.800.

Lipsa dotărilor moderne agravează situația, multe cabinete neavând echipamente esențiale precum ecografe sau microanalizatori, deși au fost accesate fonduri prin PNRR.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro


 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.