Bacteriile rezistente la antibiotice. Speranțe noi în privința eradicării rezistenței la antibiotice

Bacteriile rezistente la antibiotice sunt una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, mai ales în spitalele din România unde infecțiile nosocomiale sunt larg răspândite. Un studiu recent aduce noi speranțe în privința eradicării acestora.

Bacteriile rezistente la antibiotice sunt una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, mai ales în spitalele din România unde infecțiile nosocomiale sunt larg răspândite. Un studiu recent aduce noi speranțe în privința eradicării acestora.

Antibioticele sunt esențiale pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Cu toate acestea, bacteriile și fungii capătă rapid rezistență. Infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la medicamente sunt dificil de tratat și, uneori, imposibil.

Numai în Statele Unite, bacteriile rezistente la medicamente infectează cel puțin 2 milioane de oameni în fiecare an, ceea ce duce la aproximativ 23.000 de decese, potrivit statisticilor internaționale.

Cazul Pseudomonas aeruginosa

Oamenii de știință de la Universitatea Surrey din Guildford, Marea Britanie, au efectuat mai multe teste vreme de doi ani asupra bacteriei Pseudomonas aeruginosa.

Această bacterie poate provoca infecții severe la nivelul pielii, sângelui și tractului respirator și urinar.

Bacteriile Pseudomonas aeruginosa sunt din ce în ce mai rezistente la multe antibiotice și greu de combătut. Cel mai adesea, medicii tratează infecțiile cu P. aeruginosa cu o combinație de antibiotice, nu cu o singura substanță.

Un nou compus identificat în frunzele de ceai pare să crească efectul antibiotielor

Ceaiul verde conține un compus polifenolic cunoscut sub numele de epigallocatechin (EGCG). Studiile medicilor de la Universitatea Surrey au investigat inițial posibilitatea ca acesta să fie folosit ca antiinflamator și ca adjuvant în tratamentul artritei reumatoide.

Însă, cercetătorii au descoperit că în combinație cu aztreonam (substanță activă utilizată frecvent pentru tratamentul infecțiilor cu P. aeruginosa) efectul antibiotic a fost mai puternic, reducând numărul de P. aeruginosa în culturile de laborator.

Concluziile au fost publicate săptămâna aceasta în Journal of Medical Microbiology, unde se arată că EGCG crește permeabilitatea membranei bacteriene, permițând antibioticelor să treacă mai ușor.

Rezistența la antibiotice este o amenințare gravă la adresa sănătății la nivel global. Suntem constrânși să identificăm noi substanțe și noi căi de a lupta cu bacteriile

Dr. Jonathan Betts, autor al studiului

EGCG, utilizat în combinație cu antibioticele clasice, poate fi o cale simplă, lipsită de riscuri, pentru a spori eficacitatea acestora, a mai precizat dr. Betts.

La rândul său, profesorul Roberto La Ragione, șeful secției de Patologie și Boli infecțioase al Universității din Surrey, a explicat: „Organizația Mondială a Sănătății a catalogat bacteriile Pseudomonas aeruginosa drept o amenințare gravă la adresa sănătății publice. Noi am încercat să arătăm că putem elimina această amenințare utilizând noi produse extrase din plante, în combinație cu medicamentele deja existente pe piață.”

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator