Program național de prevenție pentru cancer și hepatită

În această săptămână au fost lansate de guvern programele de screening privind cancerul şi hepatita, programe de prevenție de care vor beneficia aproximativ un milion de români.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a precizat că aceste programe sunt „doar piesele dintr-un puzzle mai mare” – un master-plan împotriva cancerului.

„Astăzi, este o zi în care 103 milioane de euro, bani din fonduri europene, sunt lansaţi pentru a fi folosiţi într-un program de screening. Beneficiari sunt peste un milion de persoane din diferite zone ale ţării. Astăzi lansăm programul de prevenţie privind trei tipuri de cancer – mamar, de col uterin şi de colon, cât şi pentru hepatitele B şi C. Acestea sunt programe de prevenţie”, a declarat Turcan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

„După cum aţi văzut cu toţii, săptămâna trecută, s-a publicat raportul Comisiei Europene care arată situaţia dezastruoasă în care se găseşte sistemul sanitar din România, iar pentru cancer, o boală pe care ne focusăm eforturile, am găsit o soluţie prin acest master-plan. Practic, avem aceste programe de screening care sunt programe finanţate prin bani europeni, pe care le vom încadra şi le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătăţii, cât şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a explicat Costache.

El a afirmat că programele lansate miercuri vor începe să funcţioneze efectiv în al doilea trimestru al anului viitor.

Potrivit ministrului Sănătăţii, se vor suplimenta fondurile pentru programele de detecţie rapidă a cancerului prin imagistica de înaltă performanţă, pentru ca listele de aşteptare pe care sunt trecuţi pacienţii să dispară.

„Screeningul va fi completat cu imagistica de înaltă performanţă. De asemenea, în premieră, vom introduce în 2020, un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. Scopul tuturor acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, astfel încât să avem cât mai puţini pacienţi în stadiile 3 şi 4 şi să îi trecem spre stadiile 1 şi 2, în care prognosticul este mult mai bun, păstrând, evident, finanţarea, şi chiar crescând-o, pe programele de radio şi chimioterapie”, a menţionat Costache.

El a informat că miercuri s-a creat, sub patronajul premierului şi al Ministerului de Finanţe, grupul de lucru interministerial pentru politica medicamentului.

Costache: haideţi să revenim cu picioarele pe pământ şi să dăm pacienţilor din România posibilitatea de a beneficia de tratamente după standardele europene

Întrebat dacă va continua proiectul Guvernului Dăncilă, prin care se achiziţionau din Cuba vaccinuri contra cancerului, Costache a afirmat că tot ce se foloseşte în România trebuie să aibă marcaj CE şi nu pot fi aduse medicamente “din tot felul de zone ale globului”.

“Mă faceţi să zâmbesc. Ştiţi că suntem în Uniunea Europeană şi tot ce folosim în România, într-o ţară din UE, trebuie să aibă marcaj CE. Nu putem aduce medicamente din tot felul de zone ale globului. Au fost foarte multe, să zicem, bule de săpun vehiculate în spaţiul public, haideţi să revenim cu picioarele pe pământ şi să dăm pacienţilor din România posibilitatea de a beneficia de tratamente după standardele europene”, a spus Costache, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator