Producătorii de medicamente din România anunță că aprovizionarea cu materii prime intră în normal

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România precizează că livrările de materii prime necesare fabricării medicamentelora încep să reintre în normal.

Exceptând o serie de fabrici mai mici, toate fabricile din zonele afectate din CHina (provinciile Hubei şi Zhejiang) au reînceput aprovizionarea către Uniunea Europeană, inclusiv România.

Precizarea producătorilor români de medicamente vine în contextul în care unele fabrici din China au fost rechiziţionate de guvern pentru a fabrica medicamente care se adresează tratamentului simptomelor bolii COVID-19 (antibiotice, antivirale). În aceste condiții, transporturile continuă să se facă cu dificultat, fiind trimise cu prioritate transporturi către India, al doilea mare producător de API şi produse farmaceutice din lume. India, la rândul său, semnalează deja întârzieri de livrări şi creşteri la costurile de materii prime.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Uniunea Europeană monitorizează o listă de 33 de substanţe prioritare – antibiotice, antidiabetice, antivirale şi antiepileptice – pentru a identifica potenţiale riscuri de aprovizionare şi a elabora planuri de continuitate de livrare din alte surse.

„A apărut în spaţiul public o listă de materii prime care au fost restricţionate de la livrări de către producătorii de materii prime din India, printre care paracetamol, antibiotice, antivirale, antiparazitare, hormoni. Producătorii de medicamente din România nu se aprovizionează cu materii prime din India, astfel încât nu sunt semnalate discontinuităţi în producţie pentru aceste medicamente. În mod particular, în cazul paracetamolului şi al ibuprofenului, exista 4 fabrici în România care produc normal aceste preparate, existând stocuri de materii prime până în iulie-august. În concluzie, nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la dispariţia unor medicamente din farmacii în perioada următoare şi, ca atare, PRIMER consideră ca fiind inutilă şi periculoasă crearea de către pacienţi de stocuri acasă; în situaţiile în care se constată lipsa unui medicament, pacientul poate întreba medicul sau farmacistul despre un înlocuitor – 90% din cele mai uzuale medicamente au înlocuitori”, precizează, într-un comunicat, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

PRIMER recomandă de asemenea prudenţă în achiziţionarea unor preparate cărora li se face reclamă pe internet sau social media şi despre care se spune că ‘tratează’ infecţia cu Coronavirus. După cum s-a mai menţionat, deocamdată nu există tratament sau vaccin împotriva infecţiei cu Coronavirus, astfel că în cel mai bun caz se poate vorbi despre o escrocherie.

PRIMER recomandă ca înainte de utilizarea oricărui preparat la care i se face o astfel de reclamă să fie întrebat medicul sau farmacistul.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator