Primul român infectat cu coronavirus. Caz confirmat în județul Gorj

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a anunţat, miercuri seara, confirmarea primului caz de infecţie cu coronavirusul COVID-19 din România.

Diagnosticul virusologic pozitiv realizat la Institutul Matei Balş a fost confirmat de profesorul Streinu Cercel. Potrivit secretarului de stat Horațiu Moldovan, este vorba de un bărbat din județul Gorj.

Pacientul infectat cu nul coronavirus a fost adus la Institutul Matei Balș

Bărbatul din Gorj, depistat pozitiv cu virusul COVID-19, a ajuns la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat, transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane.

„Bărbatul care a contractat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD de la ISU Dolj, dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului. De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, precizează sursa citată.

Bărbatul va rămâne izolat complet de restul pacienţilor de la Institutul „Matei Balş.

Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea lui este bună.

Pacientul de 20 de ani este din comuna Prigoria

Românul infectat cu noul coronavirus are 20 de ani și locuiește cu bunicii în comuna Prigoria, județul Gorj. Tânărul lucrează la un restaurant unde patron este italianul internat la Rimini, a declarat, miercuri noaptea, primarul comunei, Iuliana Iliescu, potrivit Mediafax.

Primarul comunei Prigoria, Iuliana Iliescu, a declarat, miercuri seara că pacientul confirmat cu noul coronavirus locuiește cu bunicii și părinții în satul Dobrana și lucra la un restaurant unde patron era italianul venit la rude în România, numit de ministrul Sănătății „pacientul zero”.

„Băiatul lucrează la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuiește cu părinții și cu bunicii”, a declarat primarul comunei.

Cum ne protejăm de infecția cu noul coronavirus

  • Ne spălăm cât mai des pe mâini, bine bine cu săpun, ca să ne protejăm. Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja. Putem folosi și dezinfectant, cel puțin 60% alcool.
  • Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați.
  • Dacă nu am avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.
  • DACĂ AM AVUT CONTACT CU CINEVA SUSPECT/CONFIRMAT DE CORONAVIRUS ȘI AVEM SIMPTOMELE DE MAI SUS => SUNĂM LA 112
  • De preferat să stăm la cel puțin 1 metru de cei care strănută/tușesc.
  • De preferat să evităm călătoriile sau participarea la evenimente publice mai ales dacă facem parte din categoriile vulnerabile la coronavirus: cel puțin 70 de ani, diabet, boli cardiovasculare, hepatite, boli oncologice, etc.
  • Tușim și strănutăm în cot sau în batistă. Aruncăm la coș batista/șervețelul și apoi ne spălăm pe mâini.

Măștile de față sunt eficiente în a bloca răspândirea infecției dacă sunt purtate de cei care deja sunt bolnavi și de cei aflați în apropierea celor bolnavi. Important: nu refolosiți masca și înlocuiți-o când devine umedă.

Virusul este periculos în special pentru persoanele de peste 70 de ani și cele deja afectate de o altă boală. O bună parte din cazuri sunt ușoare sau moderate (estimările pe datele din Wuhan spun că 8 din 10): de exemplu primul britanic infectat cu coronavirus deja s-a vindecat.

Nu luați antibiotice.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator