Prelevare multi-organ şi multi-ţesut la Spitalul Militar Central din București

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat, duminică, o nouă prelevare multi-organ şi multi-ţesut de la o pacientă declarată în moarte cerebrală.

Pacienta fusese transferată la sfârșitul anului trecut de la Institutul de Boli Cerebrovasculare Prof. dr. Vlad Voiculescu (IBCV), cu diagnosticul de Anevrism de arteră cerebeloasă posteroinferioară rupt, Hemoragie subarahnoidiană, Status post – stop cardiorespiratior resuscitat.

Pacienta a fost supusă, imediat după transfer, unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilatației anevrismale, procedură realizată în cadrul Compartimentului de angiografie și cateterism cardiac, de echipa medicală constituită din maior medic dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie și imagistică medicală, șeful Compartimentului și căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI. Evoluția postintervenție a fost una nefavorabilă, cu deteriorarea rapidă a stării neurologice, conducând către un prognostic nefavorabil.

Astfel, în data de 07.01.2020, se formulează de către echipa medicală multidisciplinară care avea în îngrijire pacienta aflată în stare critică în Secția ATI, diagnosticul de moarte cerebrală, conform protocoalelor naționale în vigoare. În data de 09.01 a.c, ora 11.00 se declară moartea cerebrală (exitus) și, în urma discuțiilor purtate cu familia, se decide donarea de organe, pe baza acceptului primit.

Duminică dimineață, respectiv la ora 04.20, se intră în Blocul operator al Secție Chirurgie generală pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.00, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat); Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii; SUUMC, Secţia Clinică de Oftalmologie şi Secţia Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă medicii, pentru recoltarea de cornee şi de piele.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar AT, fiind compusă din: Andreea Șerbu, Cristina Filimon, Darius Morlova și Bogdan Constantinescu, medici rezidenți ATI.

După prelevare, rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, în timp ce pentru cornee se iau în calcul două cazuri medicale, aflate de aproximativ 2-3 ani pe lista de așteptare a specialiștilor Secţiei Clinice Oftalmologie din spitalul nostru, pacienți nevăzători, cu distrofie corneeană.

În situația în care corneea se va dovedi că este viabilă pentru transplant (nu prezintă leziuni sau afecțiuni din sfera oftalmologică), ambele operații vor fi realizate de locotenent colonel medic Asistent universitar dr. Laura Macovei, Coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat de către SUUMC.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a obţinut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule, umane, în scop terapeutic, fiind până la acest moment, singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator


Onac felicia - 2020-01-14 14:17:29

Felicitari La nivelul de robotixare a noului spital cred ca se vor intoarce medicii plecati si specializări pentru cei prezenti .