Planul European de luptă împotriva cancerului (#EBCP)

S-a lansat, astăzi, Planul European de luptă împotriva cancerului(#EBCP) – Accesul la îngrijiri oncologice în Europa.

Elaborarea Planului European de Cancer reprezintă misiunea prioritară UE în domeniul sănătății a președintelui Comisiei Europene, Ursula von den Leyen din mandatul 2019 – 2024.

Lansarea planului a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului.

Au participat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, vice președintele Comisiei, Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, Manfred Weber, președintele PPE, lideri politici, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, miniştri ai sănătății, medici academicieni, oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății, sectorul privat și ONG-uri, precum și asociații care vor reprezenta pacienți cu cancer și supraviețuitorii, inclusiv din Romania.

Ce este Planul European de luptă împotriva cancerului

Planul European de lupta împotriva cancerului urmărește îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului, tratamentului și supraviețuirii, precum și modul în care se poate reduce suferința produsă de această maladie, în Europa.

Planul European de lupta împotriva cancerului va integra cinci domenii de acțiune: aplicarea principiului ”Health in all policies”, prevenția, asigurarea accesului corect și egal la tratamente oncologice, supraviețuirea cancerului și calitatea vieții post traumă și îngrijirile paliative.

Măsuri de control al cancerului în România

În momentul de față în România există măsuri de control al cancerului, programe naționale, politicile și reglementările.

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în țara noastră.

În acest domeniu, echipa Ministerului Sănătății urmărește o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului.

De asemenea, Ministerul Sănătății a dezvoltat o strategie care cuprinde măsuri pe termen scurt și mediu pentru acest domeniu.

Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract –Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu există până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie și chimioterapie care sunt vitale să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT).

Va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro.

Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului

Pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, Ministerul Sănătății a are în lucru și un nou Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale UE, dar și cu nevoile reale a pacienților cu afecțiuni oncologice.

Documentul stabilește priorități de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătății.

Masterplanul prevede dezvoltarea de acțiuni și măsuri pe mai multe pe mai multe paliere:

 • Prevenție
 • Diagnostic precoce
 • Tratament
 • Îngrijiri paliative si de hospice
 • Reabilitare Oncologică,
 • Psiho – Oncologie
 • Cercetare

Principalele acțiuni avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt următoarele:

 • Adaptarea examinărilor necesare pentru screening–ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată), urmând ghidurile europene actuale de practică medicală
 • Implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecțiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus și virusul hepatitic C)
 • Asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienților oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat
 • Definirea și certificarea centrelor oncologice (centre ”de organ”, centre de cancer, respectiv centre comprehensive de cancer)
 • Implementarea comisiei oncologice interdisciplinare (Comisia de diagnostic de indicaţie terapeutică)
 • Acces transparent și mai rapid către tratamente antineoplazice inovativ
 • Comunicarea adecvată și implicarea pacientului în decizia terapeutică
 • Dezvoltarea îngrijirilor paliative și de hospice
 • Oferirea de suport psiho–oncologic și dezvoltarea reabilitării oncologice
 • Stimularea/încurajarea participării pacienților la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătățirea finanțării din cercetarea independentă.

plan-european-lupta-impotriva-cancerului-comisar-european

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator