Influența saturației în oxigen la 5 minute de la naștere în prognosticul resuscitării nou-născuților

Studiu: determinarea diferențelelor de durată și nivel de resuscitare la nou-născuții care nu ating ținta saturației periferice în oxigen de 80% la 5 minute de la naștere.

Un studiu publicat luna trecută în Journal of Perinatology 1 a determinat diferențele de durată și nivel de resuscitare între nou-născuții care ating ținta saturației periferice în oxigen de 80% la 5 minute de la naștere comparativ cu cei ale căror saturații rămân sub 80%.

Nou-născutul, mai ales cel prematur are nevoie de profesioniști în jurul său. Nu de incompetenți. De ce? Pentru că 5 minute este timpul în care ar putea fi aplicate măsurile de resuscitare necesare la sala de naștere pentru a ameliora saturațiile de oxigen deasupra pragului de 80%. Sub această valoare riscul de hemoragie sau de deces sunt semnificative!
– dr. Mihai Craiu

În cadrul studiului citat de Asociația Baby Care Sibiu 2 au fost analizați 284 prematuri cu vârsta de gestație sub 32 de săptămâni, fiind evaluate frecvența pulsului, saturația periferică în oxigen, presiunea în căile aeriene și fracția inspirată de oxigen în primele 10 minute de viață. 100 din cei 284 prematuri au avut saturații periferice în oxigen sub 80% în primele 5 minute de viață. Scorul compozit deces sau orice grad de hemoragie intraventriculară a fost mai mare la acești prematuri.

S-a determinat că prematurii care nu au atins ținta de saturație în oxigen la 5 minute au avut frecvența cardiace mai reduse și saturații mai mici în oxigen în ciuda unor presiuni medii mai mari în căile aeriene și a unei fracții inspirate mai mari de oxigen (p < 0,001).

În concluzie, prematurii cu vârstă de gestație sub 32 de săptămâni care nu ating ținta saturației periferice arteriale în oxigen de 80% la 5 minute de la naștere au risc mai mare de deces sau hemoragie intraventriculară severă. Această asociere este unul din cei mai puternici predictori de moribiditate în sala de naștere.

Referințe

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.