În România sunt în jur de 200.000 de persoane care suferă de epilepsie

Preşedintele Societăţii Române de Luptă împotriva Epilepsiei, Dana Craiu, a afirmat că în România sunt în jur de 200.000 de persoane care suferă de epilepsie. Cifra ar putea fi mult mai mare, pentru că boala este în prezent subdiagnosticată.

Aceasta a mai precizat că numărul real nu este cunoscut.

„Aproximativ 200.000 de persoane suferă de epilepsie în România. Numărul real nu este cunoscut. Este posibil ca epilepsia să fie subdiagnosticată în România. În şapte din zece cazuri persoanele care au epilepsie pot trăi o viaţă normală fără episoade de criză convulsive dacă boala ar fi diagnosticată şi tratată corespunzător. (…) În România sunt foarte puţini cei care ştiu într-adevăr de epilepsie. (…) Epilepsia afectează aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel global, fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice. 80% dintre aceştia trăiesc în ţări cu venituri mici, mijlocii. România probabil că este una dintre aceste ţări. (…) Foarte puţini dintre pacienţii cu epilepsie au acces la tratament din cauza problemelor de cunoaştere a epilepsiei”, a declarat dr. Dana Craiu la Forumul de epilepsie, eveniment organizat marți de Societatea Română de Luptă împotriva Epilepsiei, sub egida Comisiei pentru sănătate publică din Senat.

Forumul de epilepsie urmărește crearea unei platforme de discuții între profesioniști din domeniul medical, asociații de pacienți de profil, autorități și societatea civilă, în vederea identificării unor direcții de acțiune comune care să susțină îmbunătățirea diagnosticării bolii, creșterea aderenței la tratament, prevenția afecțiunii și combaterea fenomenului de discriminare și stigmatizare a persoanelor cu epilepsie, în societate.

Societatea Română de Luptă împotriva Epilepsiei este o asociație profesională care reunește medici din specialități diferite (neurologie, neurologie pediatrica, electrofiziologie, etc), asistenti medicali, tehnicieni având interes în îngrijirea pacienților cu epilepsie, învățământ sau cercetare în domeniul epileptologiei. Prof. Dr. Dana Craiu este medic de neurologie pediatrică, specializat în epileptologie și neurofiziologie.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator