Piața serviciilor de sănătate din Europa de Est avansează rapid, potrivit unei analize Reuters. Multe companii de asigurări se asociază cu companii din IT pentru a furniza și procesa date privind starea de sănătate a clienților și pentru realizarea de diagnostice preliminare.
Europa de Est reprezintă noua goană după aur pentru furnizorii privați de servicii de sănătate, iar companiile de asigurări şi start-up-urile din tehnologie se grăbesc să fure startul prin obţinerea de date privind sănătatea cetăţenilor din regiune, se arată într-un material publicat joi de agenția Reuters.
Un număr sporit de persoane din ţări precum Ungaria, Polonia şi România, optează pentru serviciile private de sănătate. Această creștere este susţinută de majorarea salariilor, la care se adaugă cheltuielile publice scăzute cu serviciile medicale care duc deseori la lipsuri de personal şi perioade mari de aşteptare pentru analize şi intervenţii chirugicale.
În aceste condiţii, marii jucători de pe piaţa asigurărilor din regiune – PZU, Generali, Vienna Insurance Group (VIG) şi Allianz – sunt interesați să strângă şi să analizeze datele cu privire la pacienţii din regiune pentru a putea să îşi îmbunătăţească analizele de risc şi procedurile de stabilire a preţurilor.
“Datele constituie fundamentul pentru viitor”, spune Gabriella Almassy, directorul general al diviziei din Ungaria a VIG, adăugând că datele vor fi cruciale pentru identificarea profiturilor care pot fi făcute pe piaţa asigurărilor de sănătate din regiune.
În acest scop, multe companii de asigurări îşi unesc forţele cu firme din IT, cum este start-up-ul polonez Infermedica, care a creat un software de analiză a datelor privind starea de sănătate şi realizarea de diagnostice preliminare.
“Asistăm la o explozie a datelor privind starea de sănătate care seamănă cu boom-ul privind datele financiare din urmă cu 10-15 ani când sectorul bancar s-a schimbat foarte mult. A folosi termenul „goana după aur” este absolut corect”, a declarat Maciej Malenda, director pentru parteneriate la Infermedica.
Datele privind starea de sănătate sunt un premiu de invidiat pentru asiguratori şi companiile din tehnologie din întreaga lume. O dovadă în acest sens sunt planurile Google de a cumpăra producătorul de brăţări de fitness Fitbit pentru 2,1 miliarde dolari. Această achiziţie va pune la dispoziţia Google datele colectate de milioanele de dispozitive Fitbit, care monitorizează, printre altele, numărul de paşi făcuţi zilnic de utilizator, caloriile arse, ritmul cardiac şi calitatea somnului.
În Europa de Est, oportunităţile sunt oferite de piaţa în creştere a serviciilor medicale private, combinată cu creşterea cheltuielilor de consum, însă firmele de asigurări se confruntă şi cu obstacole. Directorii companiilor de asigurări spun că lipsa datelor privind starea de sănătate face dificilă evaluarea riscurilor şi atrag atenţia că ar putea dura câţiva ani până când investiţiile în colectarea şi analiza datelor vor da rezultate.
Abonamente Medic24
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.