Epidemia de coronavirus se extinde în Italia

Italia a confirmat 153 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Trei persoane au decedat.

Potrivit Protecției Civile italiene, 110 contaminări s-au înregistrat în Lombardia, 25 în Veneto, 9 în Bologna, 6 în Torino și 3 în Roma. Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

În România, autoritățile iau în calcul măsuri suplimentare pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu Coronavirus.

România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.

Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Românii care se întorc din Italia vor trece prin centre de triaj

Un avion cu 179 de persoane care vine din Bergamo, Italia, va ateriza duminică noaptea pe Aeroportul Internațional Craiova, informează Mediafax. Cei care vin din zonele italiene aflate în carantină vor fi duse la aproape 100 de kilometri de Craiova, într-un centrul de carantină.

Potrivit prefectului de Dolj, Narcis Purcărescu, cele 179 de persoane care sunt aşteptate să aterizeze pe aeroportul din Bănie, vor fi verificate de medici specialişti de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

Toţi pasagerii vor da declaraţii în care vor menţiona zonele din care vin, iar cei care au avut contact cu zonele afectate de coronavirus din Italia vor fi duse cu autobuzele în oraşul Bechet unde vor fi cazate în internatul unui liceu din localitate. Aici vor fi monitorizate timp de 14 zile, a declarat Narcis Purcărescu, prefect de Dolj.

De asemenea, un autocar și un microbuz care vin din Italia cu aproximativ 60 de persoane, copii și părinți din Oradea, sunt așteptate în cursul nopții de duminică spre luni în Vama Borș, unde medicii DSP Bihor vor face o evaluare medicală, informează Mediafax. Pasagerii vor fi plasați în carantină la domiciliu timp de 14 zile.

Directorul DSP Bihor, Daniela Rahotă, a declarat duminică, pentru Mediafax, că starea pasagerilor este bună, iar aceștia se simt bine.

Carantină la domiciliu sub supravegherea DSP

Persoanele care sosesc în România din localităţile italiene din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia în care există cazuri de infecţie cu coronavirus sau care au călătorit în aceste localităţi vor intra în carantină, iar în cazul în care nu respectă regulile sunt pasibili de pedeapsă, a declarat duminică pentru Agerpres managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel.

„Locurile din Centrul de carantină din Bucureşti sunt destinate celor care sunt aduşi de Forţele Aeriene Române cu avioane militare, ceilalţi se carantinează la domiciliu sub supravegherea DSP”, a afirmat Streinu Cercel.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator