„Daca aceşti angajaţi nu îşi fac treaba fiind prost plătiţi, vor munci de mântuială”

Vineri și sâmbătă a avut loc, la Cluj-Napoca, prima ediție a Conferinței Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor.

Evenimentul cu tema „Abordarea prezentului pentru modelarea viitorului” s-a bucurat de participarea și susținerea Infection Prevention Society (IPS) din Marea Britanie, APCI fiind prima asociație internațională afiliată IPS.

Au participat peste 260 de specialişti din ţară şi străinătate, medici şi asistenţi medicali care lucrează în specialităţi precum Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, Bloc Operator, secţii chirurgicale, secţii de boli infecţioase, laborator microbiologie.

Au fost prezentate aspecte despre rolul materialelor de unică folosință în prevenirea și controlul infecțiilor, E.A.A.A.M. și percepția lor la nivelul spitalelor, rolul asistentului medical în supravegherea, prevenirea și limitarea IAAM în unitățile medicale, îmbunătățirea igienei mâinilor – între vis și realitate.

Președintele APCI, dr. Sergiu Sângeorzan, a spus că infecţiile intraspitalicești trebuie raportate, nu ascunse.

În opinia sa, este necesară o colaborare mai strânsă la nivel educațional între spitale și direcțiile de sănătate publică.

„Ar fi nevoie inclusiv de workshop-uri, care ar fi benefice, la care să participe specialiştii din spitale şi cei din DSP-uri. Acest lucru i-ar ajuta pe cei din DSP-uri să înţeleagă cum funcţionează lucrurile în spitale, iar specialiştii din spitale ar înţelege modul de control, pentru a se ajunge la o normalitate şi la o raportare corectă a infecţiilor”, a precizat acesta.

„Infecţiile din spitale pot fi reduse printr-o bună educaţie a tuturor, atât a pacienţilor, cât şi a personalului medical. În primul rând ar trebuie să cunoaştem modul în care putem să lucrăm cu echipele de curăţenie din spitale, pentru că, din păcate, sunt cele mai prost plătite, deşi, de fapt, sunt fundaţia serviciilor medicale. Dacă, din start, aceşti angajaţi nu îşi fac treaba fiind prost plătiţi, vor munci de mântuială. Dacă acest lucru nu se schimbă, va fi foarte greu să reducem infecţiile, fiind nevoie de motivarea personalului, dar şi de folosirea unor materiale de curăţenie de calitate. Un dezinfectant dat peste o suprafaţă necurăţată corespunzător nu are efect. Un alt aspect important este comunicarea dintre departamentele unui spital, dintre personalul medical dintr-o specialitate cu altul din altă specialitate, pentru că prevenirea şi controlul infecţiilor nu ţine de o singură specialitate. Nu doar epidemiologul face acest lucru.”
– Dr. Sergiu Sîngeorzan, medic epidemiolog

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, patologia nosocomială constituie o importantă problemă de Sănătate Publică în România prin subraportarea acesteia, complianţa scăzută a personalului medical în utilizarea definiţiilor de caz, lipsa acută de personal medical şi reducerea bugetelor alocate prevenţiei şi controlului infecţiilor în mediul spitalicesc, consumul exagerat şi eronat de antibiotice, cu generarea unui nivel extrem de ridicat al rezistenţei bacteriene.

Referințe

Analiză de situație – Igiena mâinilor (INSP 2016)

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.