Consultul oftalmologic se face la oftalmolog, nu la optometrist sau optician

Când apar probleme de vedere, primul impuls este o soluție simplă, poate o pereche nouă de ochelari. Dar știi cu adevărat cui ar trebui să te adresezi?

Este esențial să înțelegem diferența dintre oftalmolog, optometrist și optician – pentru că doar unul dintre ei poate diagnostica și trata bolile oculare.

Cine este oftalmologul?

Oftalmologul este medicul specialist în sănătatea ochilor. A absolvit facultatea de medicină, apoi a urmat o specializare de 5 ani în oftalmologie. Este singurul care are competența legală și medicală să:

  • diagnosticheze boli oculare (de la conjunctivite și cataractă, la glaucom sau degenerescență maculară),
  • recomande tratamente (medicamentoase sau chirurgicale),
  • efectueze intervenții chirurgicale (operații de cataractă, corectare de strabism, etc.),
  • prescrie ochelari sau lentile, atunci când este necesar.

Ce face optometristul?

Optometristul NU este medic, ci un specialist care a absolvit o facultate sau un program de studii superioare în optometrie. Rolul său principal este măsurarea acuității vizuale și prescrierea de ochelari sau lentile de contact. Cu alte cuvinte, optometristul te poate ajuta să vezi mai bine, dar nu poate identifica o boală oculară și nu poate prescrie tratamente medicale.

Problema apare atunci când simptomele par „banale” – oboseală oculară, vedere încețoșată, dureri de cap – dar în spatele lor se ascunde o afecțiune mai gravă, care poate fi ignorată în lipsa unui diagnostic corect.

Ce face opticianul?

Opticianul este tehnicianul care confecționează efectiv ochelarii, pe baza unei prescripții primite de la oftalmolog sau optometrist. Nu e specialist în sănătatea ochilor și nu poate evalua vederea sau recomanda lentile fără o prescripție.

De ce este important să mergi la oftalmolog pentru un consult?

Pentru că ochii nu sunt doar despre dioptrii. Simptomele precum:

  • vedere dublă sau încețoșată,
  • dureri de ochi sau cap,
  • senzația de corp străin în ochi,
  • dificultate la citit sau vederea în întuneric,
  • „musculițe zburătoare” sau pete în câmpul vizual
  • …pot ascunde boli serioase precum glaucomul, dezlipirea de retină, afecțiuni neurologice sau inflamatorii.

Doar un medic oftalmolog are pregătirea necesară să investigheze complet starea de sănătate a ochilor, folosind aparatură de specialitate și corelând rezultatele cu eventuale boli generale (diabet, hipertensiune, boli autoimune).

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro


 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.