Ce sunt antiviralele și cum pot fi diminuate simptomele gripale?

Antiviralele sunt medicamente ce conțin substanțe active asupra virusurilor. Antiviralele sunt diferite de antibiotice.

Acestea se eliberează din farmacii numai pe bază de prescripţie medicală. Medicamentele antivirale se găsesc sub formă sub formă de comprimate, siropuri sau pot fi dozate și condiționate pentru administrarea prin inhalare.

Beneficiile antiviralelor în cazul gripei

Potrivit specialiștilor Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș – București, este foarte important ca medicamentele antivirale să fie utilizate cât mai devreme posibil în infecţia gripală la următoarele categorii de pacienţi:

  • Persoanele cu forme severe de boală (ex. cei care necesită spitalizare).
  • Persoanele cu boli cronice, care prezintă risc crescut de apariţie a complicaţiilor gripei: astmaticii, diabeticii sau cei cu boli cardiace cronice.
  • Copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinate sau lehuze, în primele 2 săptamini după naştere.

Atunci când sunt utilizate în tratamentul gripei, aceste medicamente ameliorează simptomele şi scurtează durata bolii cu 1-2 zile. De asemenea, antiviralele pot preveni apariţia complicaţiilor severe ale gripei.

Studiile au arătat că antiviralele au eficienţă maximă atunci când sunt utilizate în primele 2 zile de boală. Totuşi, există efecte benefice şi atunci când sunt administrate după 48h de la debut, mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut de complicaţii şi la persoanele cu forme severe de boală (ex. respiraţie dificilă, dureri / presiune la nivelul pieptului sau confuzie).

Gripa – categorii cu risc crescut

Anumite persoane au risc crescut de apariţie a complicaţiilor gripei şi chiar de deces dacă se îmbolnăvesc de gripă. Printre persoanele cu risc de forme severe de gripă se numără: copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinate şi persoanele cu boli cronice. De exemplu, în sezonul trecut, 80% dintre adulţii şi 65% dintre copiii spitalizaţi pentru gripă aveau patologii asociate sau erau femei gravide. Astmul, diabetul şi bolile cardiace cronice au fost cele mai frecvente patologii asociate.

Tamiflu (oseltamivir)

Potrivit prospectului oferit de European Medicines Agency, Tamiflu este indicat pentru adulţi şi copii, inclusiv nou-născuţi la termen, care prezintă simptome tipice de gripă, când virusul gripal circulă în comunitate. Eficacitatea a fost demonstrată atunci când tratamentul a fost iniţiat în decurs de 2 zile de la prima instalare a simptomelor.

  • Prevenţia postexpunere la persoanele cu vârsta de 1 an sau mai mari, în urma contactului cu un caz de gripă diagnosticat clinic atunci când virusul gripal circulă în comunitate.
  • Utilizarea corectă a Tamiflu pentru prevenţia gripei trebuie deteminată de la caz la caz în funcţie de circumstanţe şi de pacienţii care necesită protecţie. În cazuri excepţionale (de exemplu în cazul nepotrivirii între tulpinile virale circulante şi cele ale vaccinului şi în caz de pandemie) ar putea fi luată în considerare prevenţia sezonieră la persoanele cu vârsta de un an sau mai mari.
  • Tamiflu este indicat pentru prevenţia postexpunere a gripei la sugari cu vârsta mai mică de 1 an în timpul unui episod pandemic de gripă.

Tamiflu nu este un substituent al vaccinării antigripale.

Utilizarea antiviralelor pentru tratamentul şi prevenţia gripei trebuie stabilită pe baza recomandărilor oficiale. Deciziile privind utilizarea oseltamivir pentru tratament şi profilaxie trebuie să ia în considerare ceea ce se cunoaşte despre caracteristicile virusurilor gripale circulante, informaţiile disponibile referitoare la modelele de susceptibilitate ale medicamentelor gripale pentru fiecare sezon şi impactul bolii în diferite arii geografice şi la diferite categorii de pacienţi.

Unde găsești Tamiflu și cât costă (preț Tamiflu)

Tamiflu la data 11 februarie 2020 costă 80 de lei la Farmacia Tei.

Relenza (zanamivir)

Potrivit prospectului publicat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, Relenza conţine zanamivir, care aparţine unui grup de medicamente denumite antivirale. Relenza este indicată pentru tratamentul gripei (infecţia cu virus gripal). Ameliorează simptomele gripei şi vă ajută să vă însănătoşiţi mai repede.

Relenza este de asemenea utilizată pentru prevenirea gripei, în timpul unei epidemii de gripă.

Adulţii şi copiii cu vârsta de 5 ani şi peste pot fi trataţi cu Relenza.

Relenza trebuie inhalată (prin inspirare) în plămâni, deoarece este slab absorbită în organism dacă este înghiţită. Virusul gripei infectează plămânii şi când inhalaţi Relenza, aceasta acţionează direct asupra virusurilor din plămânii dumneavoastră.

Relenza nu este un înlocuitor al vaccinării antigripale. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă este necesar să fiţi vaccinat antigripal.

Resurse

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator