Ce se cunoaște până în prezent despre virusul COVID-19

Bilanțul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat, miercuri, la 132, fiind înregistrate 1.500 de noi cazuri.

Temerile de răspândirea virusului au determinat deja companii aeriene din întreaga lume să reducă zborurile către China, iar companiile cu operaţiuni globale au restricţionat călătoriile angajaţilor în această ţară.

Sectoare economice, de la cel al mineritului la cel producător de bunuri de lux au fost afectate de îngrijorările privind impactul declanşării unei pandemii asupra creşterii economiei mondiale.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China a anunţat că numărul total al deceselor provocate de virus a urcat marţi cu 26, la 132, aproape toate având loc în provincia Hubei, care este practic blocată, în timp ce numărul cazurilor confirmate a crescut cu 1.459, la 5.974.

Numărul cazurilor din China este mai mare decât cel de 5.327 al persoanelor infectate cu coronavirusul Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), care a ucis circa 800 de persoane la nivel global în perioada 2002-2003.

În timp ce unii experţi afirmă că noua tulpină nu este atât de mortală ca SARS, aceasta a creat panică pentru că se răspândeşte rapid, iar trăsăturile sale nu sunt cunoscute, cum ar fi cât de letală este şi dacă este infecţioasă înainte de apariţia simptomelor.

Ce se cunoaște până în prezent despre virusul 2019-nCoV

Potrivit informațiilor publicate, vineri, în New England Journal of Medicine, mai mulți cercetători ai Centrului pentru Controlul Bolilor – China CDC, au lucrat intens la identificarea sursei infecțiilor cu pneumonie de cauză necunoscută din Wuhan.

În decembrie 2019, la un grup de pacienți cu pneumonie de cauză necunoscută s-a stabilit legătura cu o piață en-gros de fructe de mare din Wuhan, China. Un betacoronavirus necunoscut anterior a fost descoperit prin utilizarea secvențării imparțiale la probele de la pacienții cu pneumonie. Celulele epiteliale de la căile respiratorii umane au fost utilizate pentru a izola un nou coronavirus, numit 2019-nCoV, care a format o altă cladă din subgenul sarbecovirus, subfamilia Orthocoronavirinae. Diferența atât de MERS-CoV, cât și de SARS-CoV, este că acest nou virus este al șaptelea membru al familiei de coronavirusuri care infectează oamenii. Sunt în desfășurare supravegherea intensificată și investigații ulterioare, finanțate din Programul Național de Cercetare și Dezvoltare al Chinei și Proiectul Național Major pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Infecțioase din China.

Cercetătorii au identificat la pacienții internați în decembrie, în Wuhan, un nou coronavirus, numit 2019-nCoV. Dovezile pentru prezența acestui virus includ identificarea în lichidul de lavaj bronhoalveolar la trei pacienți prin secvențierea integrală a genomului, în PCR direct și în cultură. Analiza filogenetică a relevat faptul că 2019-nCoV se încadrează în genul betacoronavirus, care include coronavirusuri (SARS-CoV, CoV de tip SARS la lilieci și altele) descoperite la om, lilieci și alte animale sălbatice. Cercetătorii chinezi au raportst izolarea virusului și descrierea inițială a efectelor și morfologiei sale citopatice specifice.

Pe baza analizei a trei genomuri complete obținute în acest studiu, autorii cercetării au proiectat mai multe teste specifice și sensibile care vizează regiunile ORF1ab, N și E ale genomului 2019-nCoV pentru a detecta ARN viral în probele clinice. Procedurile standard de operare au fost prezentate Organizației Mondiale a Sănătății și sunt destinate supravegherii și detectării infecției 2019-nCoV la nivel global și în China. Datele mai recente arată detectarea 2019-nCoV la 830 de persoane din China.

De o importanță critică sunt investigațiile epidemiologice pentru a caracteriza modurile de transmitere, intervalul de reproducere și spectrul clinic care rezultă din infecție pentru a informa și perfecționa strategii care pot preveni, controla și stopa răspândirea 2019-nCoV.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator