Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală pulmonară frecventă, , progresivă, care determină în timp incapacitatea de a respira. Simptomele sunt tusea, expectoraţia şi sufocarea.

Prima şi principala cauză a bolii este tutunul. Alţi factori de risc pentru BPOC sunt poluarea aerului interior şi exterior, precum şi expunerea la pulberi şi substanţe chimice profesionale.

Pentru prevenirea şi controlul bolilor cronice, Organizaţia Naţiunilor Unite a propus: conştientizarea asupra epidemiei globale a bolilor cronice, crearea unui mediu înconjurător mai sănătos, scăderea factorilor de risc pentru bolile cronice, cum ar fi fumatul, alimentaţia nesănătoasă şi inactivitatea fizică, prevenirea deceselor premature şi dizabilităţilor evitabile pentru majoritatea bolilor cronice.

Potrivit Societății Române de Pneumologie (SRP), în 2011, peste un milion de români erau afectaţi de bronhopneumonie obstructivă cronică, România ocupând locul 3 în Europa la mortalitatea cauzată de BPOC.

75% din cei diagnosticaţi cu această boală renunţă la tratamente şi aleg să ignore simptomele acesteia.

În România, prevalenţa acestei boli scade sub pragul vârstei de 35-40 de ani, iar peste 50% din populaţia de peste 40 de ani a fost identificată ca fiind la risc de BPOC. Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) afectează 8,3% din populaţia României cu vârsta peste 40 de ani.

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) este cauzată în principal de fumat

Pe lângă rezistenţa la tratament, mortalitatea ridicată a acestei afecţiuni este pusă şi pe seama lipsei de informare: în timp ce BPOC este o boală pulmonară incurabilă cauzată în 90% din cazuri de fumat, majoritatea fumătorilor suferă de BPOC fără să ştie. În acest context, specialiştii pneumologi atrag atenţia asupra necesităţii de a derula iniţiative de informare a populaţiei asupra importanţei tratării şi diagnosticării timpurii a acestei boli.

În plan mondial, BPOC reprezenta din 1990 a şasea cauză de deces, în prezent este a patra, iar în 2030 va deveni, estimativ, a treia cauză de mortalitate din lume, potrivit estimărilor OMS. Deşi relativ puţini oameni au auzit de ea, boala pulmonară obstructivă cronică ucide, în medie, o persoană la fiecare 10 secunde. Estimările OMS la nivelul anului 2004, arată că 64 de milioane de oameni sufereau de BPOC şi 3 milioane de oameni au murit din cauza acesteia. Se prognozează o tendinţă de creştere continuă a incidenţei acestei maladii.

Tratament Boala Pulmonară Obstructivă Cronică

După diagnosticare și după ce a fost determinată severitatea afecțiunii, medicul specialist stabilește tipul de tratament adecvat nevoilor pacientului. Tratamentul este diversificat și poate fi pe bază de antibiotice, mucolitice, bronhodilatatoare, glucocorticoizi și terapie cu oxigen.

De regulă, pacienții încep cu tratamentul care înlocuiește nicotina pentru a reduce simptomele sevrajului. Acesta este administrat sub formă de gumă, plasture transdermic sau inhalator.

Bronhodilatatoarele sunt folosite pentru a relaxa mușchii căilor aeriene și pentru a îmbunătăți evacuarea aerului din plămâni.

Glucocorticoizii reduc frecvența exacerbărilor și îmbunătățesc funcția pulmonară. Acest tip de tratament nu poate fi folosit pe termen lung din cauza efectelor adverse care pot apărea (osteoporoza, fracturi vertebrale).

Pe lângă tratamentul medicamentos, oxigenoterapia este folosită pentru a creşte calitatea vieții pacientului. Pe termen lung, ameliorează simptomele și toleranța la efort, îmbunătățește somnul și performanțele cognitive. Concentrația de oxigen necesară pacientului este stabilită de medicul specialist după evaluarea gazelor arteriale.

Exercițiile fizice ameliorează simptomele

Exercițiile fizice sunt recomandate pacienților cu BPOC deoarece cresc rezistența la efort, scad frecvența exacerbărilor și ajută la controlul respirației. Reabilitarea respiratorie are un rol esențial în dobândirea sau menținerea condiției fizice, în dezvoltarea musculaturii cu rol în respirație și are un impact pozitiv asupra stării mentale a bolnavilor. Se recomandă efectuarea de exerciții fizice și de respirație inițial în cadrul spitalului sau într-o clinică specializată folosind tehnicile speciale.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator