Aproximativ 3500 de braşoveni au fost diagnosticaţi, în ultimele trei săptămâni cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), gripă sau pneumonie, peste 250 dintre aceştia necesitând spitalizare, conform datelor centralizate, pe ultimele trei săptămâni, de Direcţia de Sănătate Publică Braşov, citate de Agerpres.
În perioada 16 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, în judeţul Braşov au fost diagnosticate clinic, pe baza simptomelor, 283 de cazuri de gripă, şapte persoane, dintre care doi copii şi doi vârstnici, fiind spitalizate.
În aceeaşi perioadă, s-au înregistrat 2.445 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare dintre care 44 de cazuri au avut nevoie de îngrijiri spitalizate.
De asemenea, în cele trei săptămâni de raportare, au fost diagnosticate şi 682 de cazuri de pneumonie, dintre care 208 cazuri au fost spitalizate.
Medicii atrag atenția că virusul gripal se transmite de la o persoană la alta prin secrețiile împrăștiate prin tuse sau strănut de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut. Mai poate fi transmis indirect, când secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe de unde virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.
Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor cu risc.
Vaccinarea în fiecare an este singura măsură eficientă de prevenire a apariției gripei sezoniere. Iată cele mai importante sfaturi oferite de medicii de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.