Apel de proiecte pentru screening-ul hepatitelor B și C

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un apel de proiecte pentru screening-ul hepatitelor B și C.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță lansarea unui apel de proiecte în cadrul Programului Sănătate, având ca obiectiv finanțarea campaniilor de informare, educare și servicii medicale de screening pentru virusurile hepatice B și C. Proiectele vor beneficia de un buget total de 32 milioane euro, finanțare europeană menită să contribuie la eliminarea hepatitelor virale până în 2030, conform obiectivului stabilit de Organizația Mondială a Sănătății.

Peste 100.000 de persoane vor fi testate

„Sănătatea persoanelor infectate cu virusurile hepatice B și C este profund afectată, pacienții având șansa la o viață mai bună doar dacă tratamentul este început din stadii incipiente ale bolii. Tocmai din acest motiv vom finanța din bani europeni proiecte care vor contribui la ținta de eliminare a hepatitelor virale. Concret, peste 134.000 de persoane vor fi informate, iar peste 107.000 vor beneficia de screening”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cine poate beneficia de screening?

Programul vizează categoriile vulnerabile și defavorizate, inclusiv:

  • Persoane vulnerabile: persoane cu dizabilități, probleme de sănătate mintală, persoane din minorități etnice defavorizate, migranți/refugiați, persoane infectate cu HIV/SIDA, beneficiari ai sistemului de protecție socială (cămine de bătrâni, centre de plasament), victime ale violenței domestice și ale traficului de ființe umane.
  • Persoane defavorizate socio-economic: persoane fără adăpost, neasigurate, beneficiari ai venitului minim de incluziune, locuitori ai gospodăriilor supraaglomerate sau fără acces la facilități sanitare, șomeri sau angajați cu venituri sub salariul minim.
  • Locuitori ai comunităților marginalizate.

Cine poate depune proiecte?

Apelul de proiecte este deschis pentru:

  • Spitale publice cu competențe în diagnosticarea și tratamentul bolilor hepatice cronice;
  • Universități publice de Medicină și Farmacie.

Aceste instituții pot derula proiecte în parteneriat cu alte unități sanitare publice, universități, ONG-uri cu experiență relevantă în activități de prevenție și tratament.

Calendar și depunerea proiectelor

Proiectele pot fi depuse prin sistemul informatic MySMIS2021 în perioada 21 martie 2025 – 16 iunie 2025. Ghidul apelului de proiecte este disponibil pe site-ul oficial al MIPE: Ghid apel screening hepatite.

Această inițiativă reprezintă un pas important în prevenția și combaterea hepatitelor virale în România, facilitând accesul la testare și tratament pentru persoanele expuse riscului.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro


 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.