Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că în acest moment nu poate fi vorba de o „epidemie de gripă” în România, în condițiile în care, statistici, numărul de cazuri este mai mic decât cel din anii trecuți.
“Circulaţia virusului gripal este moderată, nu putem discuta despre epidemie de gripă, nu există epidemie de gripă, există intensificări ale circulaţiei virusului gripal în câteva zone, Bucureşti, Braşov, de exemplu, dar dacă comparăm cu cifrele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cu circa 20 la sută mai puţine cazuri decât în perioada similară”, a declarat dr. Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că în următoarele săptămâni numărul cazurilor de viroză şi de gripă va fi în creştere, în condiţiile în care acoperirea vaccinală în România este mică în raport cu recomandările OMS.
“Probabil că în următoarele săptămâni numărul de viroze respiratorii în general, dar şi de cazuri de gripă diagnosticată clinic va fi în creştere, nu este nimic neaşteptat în condiţiile în care încă acoperirea vaccinală în România nu reprezintă decât o treime din valoarea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv aproape 25 la sută faţă de 75 la sută recomandare pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani, dar e un sezon gripal obişnuit până în momentul de faţă, nu există motive de îngrijorare suplimentară şi mai ales în această perioadă în care cifrele sunt net inferioare faţă de cele din perioada similară a anului trecut”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
Potrivit ultimei informări de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 13 – 19 ianuarie 2020 au fost raportate la nivel național 1389 cazuri de gripa clinica, mai putine cu 40% comparativ cu cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent.
Pe de altă parte, potrivit managerului Institutului de Boli Infecțioase Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel, doar la sfârșitul săptămânii trecute pste 1.500 de pacienți au ajuns la Institut.
”La Matei Balş, în această minivacanţă, au venit 1.592 de persoane, dintre care 636 au fost cu gripă, în contextul în care eu am făcut apel public şi am rugat cei care au diagnosticul clinic clar să stea acasă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
Directorul Institutului Matei Bals a dat asigurări că în România pericolul dat de noul tip de virus din China este mic, acesta menționând că 70% dintre cazuri sunt forme uşoare şi medii.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.