Alexandru Rafila: Maxim la cinci ani de zile o femeie ar trebui să facă testul HPV

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, precizează că vaccinul utilizat pentru prevenirea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este sigur şi nu influenţează fertilitatea.

“Vaccinul anti HPV este unul sigur. În România, 70.000 sau 80.000 de fete au făcut acest vaccin. Nu a apărut nicio reacţie adversă gravă. Nimic. La nivel global sunt zeci de milioane, dacă nu 100 de milioane de fete, femei care au fost vaccinate şi nu au apărut probleme. (…) Avem dovada că vaccinul nu are nicio legătură cu fertilitatea”, a precizat Dr. Alexandru Rafila la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Maxim la cinci ani de zile o femeie ar trebui să facă test. Avem cinci milioane de femei şi ar trebui să facem un screening să poată să facă toate femeile ar trebui să testăm cel puţin un milion în fiecare an an încât la sfârşitul celor cinci ani o cohortă de femei să se fac screening. După care o luăm de la capăt. Noi reuşim să facem screening pentru 100.000 de femei pe an. Noi facem screening pentru 2% din total. Este clar că această metodă dacă rămâne la această performanţă şi chiar dacă îşi dublează performanţa nu o să rezolve problema nu poate să reducă incidenţa cancerului de col uterin în România şi cu atât mai mult mortalitatea.
Dr. Alexandru Rafila, Societatea Română de Microbiologie.

La rândul său, Dr. Tatiana Carata-Dejoianu, medic specialist medicina generală și epidemiologie, spune că depistarea precoce a infectiei genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficienta de prevenire a cancerului de col uterin.

Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre factorii de risc implicati in aparitia cancerului de col uterin.

Cancerul colului uterin este considerat consecinta intarziata a infectiei cu HPV transmisa pe cale sexuala. La o mica proportie a femeilor expuse la Human Papilloma Virus (HPV) infectia progreseaza spre leziuni asimptomatice initial dar evoluand in final spre cancer invaziv. Aproximativ 40 % din leziunile preinvazive netratate degenereaza in cancer invaziv intr-o perioada medie de circa zece ani.

Depistarea periodica cu testul Babes-Papanicolau ofera numeroase oportunitati de descoperire a leziunilor precanceroase. In prezent aceasta modalitate de depistare a fost completata cu cautarea ADN al HPV in celulele prelevate de pe colul uterin al femeilor active sexual, permitand o depistare precoce a potentialului de a dezvolta leziuni canceroase prin evidentierea prezentei acestui virus.

Vaccinarea anti HPV

Vaccinul se poate face la orice varsta, indiferent daca s-a inceput sau nu viata sexuala. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin incepand cu varsta de 12 ani, astfel incat ele sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala. Se recomanda ca vaccinul sa fie administrat in intervalul de varsta de 9 – 26 ani fiindca s-a demonstrat ca raspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut in intervalul 9 – 15 ani iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactarii HPV prin activitate sexuala.

Vaccinarea consta in trei doze care sunt injectate in brat intr-o perioada de 6 luni: la „momentul 0”, apoi la 2 luni si la 6 luni dupa prima doza. Vaccinul se administreaza numai pe baza unei prescriptii medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialisti ginecologi, infectionisti sau pediatri.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator