Accesul la medicamente: ,,Iubiții” noștri parlamentari au dat legi care să-i îmbogățească și să-i absolve de responsabilități

Guvernul demis lasă în urmă doar cimitire pline. Acesta este titlul unei scrisori deschise "către Dumnezeu" semnată de Alianța Pacienților Cronici din România.

„Iubitii” nostri parlamentari au dat legi care sa-i imbogateasca si care sa-i absolve de responsabilitati dupa ce nu mai sunt in functii, se precizează în scrisoarea publicată, unde se face un apel la rezolvarea imediata a crizei din sanatate, printr-o consultare amplă cu asociațiile de pacienti.

Romania are autorizate mai putin de 4000 de medicamente, ceea ce reprezinta mai putin de jumatatea mediei tarilor Uniunii Europene. Subfinantarea sistemului si politica populista a pretului medicamentului – cel mai mic din UE – nu a facut decat, azi, sa nu mai avem nicio sansa la viata, deoarece am ramas fara medicamente. Intentia unor masuri pompieristice ale ministrului sanatatii nu au determinat decat panica in randul pacientilor ramasi fara tratamente, iar lucrurile s-au agravat de la o zi la alta. […] se vor retrage din Romania inca 21 de medicamente fara alternativa terapeutica. Zeci de mii de romani, pacienti cronici, nu vor mai avea acces la niciun fel de tratament medicamentos!

Alianța Pacienților Cronici din România cere decidenților să renunțe la declarațiile populiste și să schimbe politica de sănătate, în special cea cu privire la medicamente.

„Nu va mai puneti numele pe certificatele de deces a celor care nu si-au primit tratamentele la timp si nu mai faceti declaratii populiste de genul introducerii pe lista de compensate a nu stiu cate medicamente la care, in realitate, nu avem acces”, precizează reprezentanții Alianței.

Potrivit acestora, radiografia actuala a sistemului de sanătate se prezintă astfel:

  • pacientii isi mai castiga dreptul la sanatate/tratamente doar in instanta;
  • pacientii au fost lasati fara medicamentele esentiale si existentiale;
  • dispartia medicamentelor fara alternative terapeutice, ramasa fara nicio solutie de la Ministerul Sanatatii, face in continuare victime;
  • disparitia medicamentelor cu alternativa terapeutic, nu si-a asumat-o nimeni din randul comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii sau a societatilor profesionale, netinandu-se seama de efectele farmacologice diferite ale medicamentelor, inclusiv cele din aceeasi clasa terapeutica;
  • ignorarea de catre autoritati a studiilor clinice care ar fi adus bani la buget si ar fi salvat vieti;
  • realocarea banilor din sistemul de sanatate de catre guvern – a se vedea taxa pe viciu – si dirijarea acestora catre salarii si pensii speciale;
  • politizarea excesiva a sistemului prin numirea la conducerea unor institutii, a unor incompetenti care nu au facut decat sa fure si sa blocheze sistemul.
Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.