Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice este o inițiativă europeană de sănătate publică desfașurată în scopul informarii cu privire la rezistența antimicrobiană și la numărul pacienților infectați cu bacterii rezistente.
Deoarece bacteriile rezistente la antibiotice continuă să reprezinte o amenințare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și poate contribui la menținerea eficienței antimicrobienelor pentru generațiile viitoare.
În România, campania ZEIA 2019 are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creșterii rezistenței la antimicrobiene” și se adresează pacienților, precum și profesioniștilor din sănătate cu sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”.
În România, potrivit datelor oferite Medic24.ro de către Direcția de Sănătate Publică București, la nivelul anului 2017, distribuția consumului comunitar de antibacteriene plasa pe primul loc penicilinele betalactamice, urmate de alte betalactamice și Quinolone, în timp ce tendința privind media consumului comunitar continuă să înregistreze penicilinele betalactamice ca fiind cele mai utilizate antibacteriene, urmate de alte betalactamice și de Quinolone.
Deoarece rezistența la antimicrobiene continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, conștientizarea publicului privind consumul responsabil de antibiotice (numai pe rețetă) devine esențială.
- Evitați profilaxia inutilă cu antibiotice;
- Antibioticele pot fi prescrise numai de medic;
- Antibioticele nu sunt analgezice și un vindecă orice boală;
- Administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă, nu poate ajuta!
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.