Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a informat că în jurul datei de 15 decembrie se va livra un nou lot de vaccin antigripal către medicii de familie.
Potrivit ministrului, medicii de familie au estimat un necesar de doze de vaccin antigripal cu 30% mai mare decât s-a achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii.
“Cred că o comunicare mai bună cu medicii de familie va preveni astfel de crize în anii următori. Avem încredere în estimările făcute de colegii noştri şi probabil nu vom mai avea astfel de crize”, a precizat Victor Costache.
“Această criză a vaccinului se repetă în fiecare an şi îmi doresc ca la anul să nu mai fie un subiect de media. Este neplăcut prin consecinţele care se răsfrâng asupra pacienţilor. Vom încerca să nu mai repetăm aceleaşi greşeli care s-au făcut în achiziţii. Să vă dau un exemplu – medicii au făcut o estimare şi Ministerul Sănătăţii a scăzut această estimare foarte mult. În procesul de achiziţie au existat nenumărate întârzieri şi aceste greşeli au fost repetate în fiecare an şi le-am identificat. Acest lucru se va ameliora prin debirocratizare şi prin noul mod de organizare a Ministerului Sănătăţii. Serviciile care se ocupă de aceste aspecte vor colabora mai bine. Nu putem soluţiona în patru săptămâni ceea ce nu s-a soluţionat anterior. Mai este un lot de vaccinuri care se va livra în jurul datei de 15 decembrie şi suntem în legătură cu Direcţiile de sănătate publică pentru a eficientiza distribuţia stocului existent”
– Victor Costache, ministrul sănătăţii
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.
Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Vaccinarea trebuie în mod ideal efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.