Investiție de 7 milioane de euro la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
La Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost inaugurat, miercuri, unul dintre cele mai moderne ambulatorii integrate unui spital din România.
Investiția a fost realizată în aproximativ 10 luni iar valoarea acesteia s-a ridicat la peste 5,3 milioane de euro. Ambulatoriul a fost dotat cu aparatură medicală în valoare de aproximativ 1,7 milioane de euro.
Noua clădire a Ambulatoriului Integrat de specialitate a fost prevăzută cu căi, tunele de comunicare directă cu Unitatea de Primiri Urgențe, precum și cu alte corpuri ale spitalului, pentru a asigura un flux eficient pentru pacient și logistica aferentă.
Ambulatoriul are o zonă special dedicată pediatriei, cu un design specific micilor pacienți pe care îi va deservi.
Un alt punct de interes al ambulatoriul îl reprezintă zona dedicată pentru medicină fizică și recuperare, care va dispune de cabinete de consultații, cabinete de proceduri umede, precum și cabinete de proceduri uscate.
Programarea pacienților se va face într-un sistem computerizat, care va emite fiecărui pacient un bon de ordine, în funcție de ora sosirii și specialitatea căreia i se adresează.
Investiții în modernizarea medicinei sucevene
În ultimii zece ani, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a investit în dezvoltarea infrastructurii, în modernizarea secțiilor și dotarea cu echipamente moderne.
„Investițiile realizate în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava reprezintă un răspuns absolut necesar în fața provocărilor din medicina de astăzi, pentru a le putea asigura pacienților condiții și servicii de îngrijire adecvate, la nivelul standardelor din Uniunea Europeană. […] ne propunem să venim mai aproape de comunitatea în care activăm și să susținem formarea unei comunități cât mai sănătoase. Este un angajament că vom continua investițiile și proiectele de dezvoltare pentru a le oferi sucevenilor, dar și pacienților din județele limitrofe, servicii medicale la standarde europene, la ei acasă, precum și pentru a le oferi viitoarelor generații de medici, o unitate medicală de care să fie mândri și în care să-și poată desfășura activitatea la un nivel de performantă cât mai calitativ”
Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava
Unitatea medicală este prima din România care a obținut un certificat oficial pentru introducerea unui sistem de management anticorupţie 1. De asemenea, spitalul sucevean a introdus pentru prima dată în țara noastră un sistem de identificare a pacienților internați, cu ajutorul brățărilor electronice.
Odată cu introducerea acestui sistem de identificare, va fi practic imposibil ca pacienţii să fie cumva confundaţi de către cadrele medicale, mai ales cei aflaţi în stare gravă, care nu pot comunica cu medicii. Dispozitivele conţin numele, prenumele, data naşterii, grupa sanguină şi eventualele alergii ale pacientului 2.
Alte investiții recente includ:
- Achiziția de echipamente PET-CT și SPECT-CT în vederea dezvoltării unui laborator de medicină nucleară extrem de important în gestionarea pacientului oncologic.
- Modernizarea și extinderea blocului operator, prin construirea unor 4 noi săli de operație, pe lângă celelalte 13 existente.
- S-a mărit suprafaţa în care îşi desfăşoară activitatea UPU de la 890 mp la 1900 mp, cu consecinţe în creşterea gradului de confort atât pentru personalul medical cât şi pentru pacienţi şi aparţinători.
- Reabilitarea și modernizarea Secției Cardiologie.
- Modernizarea Stației Centrale de Sterilizare.
Oficial, cel mai bine cotat spital județean din țară
Conducerea Spitalului Judeţean Suceava a primit în 2017 raportul final al Comisiei Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, raport din care a reieșit un punctaj de 96,35 puncte, acesta devenind, astfel, cel mai bine cotat spital judeţean din ţară 3.
Punctajul reprezintă media a 11 indici care au fost verificaţi şi analizaţi, nota cea mai mică, şi anume 93,01, fiind obţinută la capitolul “Drepturile pacientului şi comunicarea”.
Printre obiectivele vizate s-au aflat Managementul strategic al organizaţiei, unde spitalul sucevean a primit 98,44 de puncte, Managementul operaţional al informaţiilor, notat cu 97,03 puncte, Managementul resurselor umane cu 98,67, Managementul mediului de îngrijire cu 98,09 puncte, Managementul calităţii serviciilor cu 96,11 puncte, Gestionarea datelor pacientului a obţinut un total de 96,52 puncte, Managementul îngrijirilor de sănătate cu un total de 95,97 puncte, Prevenirea şi gestiunea riscurilor cu 94,34 puncte, Managementul infecţiilor nosocomiale cu un total de 98,95 puncte şi Siguranţa transfuziei şi transplantului cu 95,55 de puncte.
Referințe
1. Declarație Vasile Rîmbu, conferință de presă 4 februarie 2019
2. Danuț Zuzeac, ziarul Adevărul
3. Cristina Rusi, ziarul Obiectiv de Suceava
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
dr. Stef. Pop - 2019-10-17 21:09:39
Un spital modern, ma bucur ca se mai face ceva in tara asta, mai ales in domeniul vitregit al sanatatii