Pe scurt despre insuficiența respiratorie

Insuficiența respiratorie pe scurt: forme, simptome, tratament. Referințe actualizate.

Insuficienta respiratorie este un simptom caracterizat prin diminuarea funcției pulmonare, determinând tulburări ale schimbului de gaze la nivel alveolocapilar: scăderea concentrației de oxigen din sânge (hipoxemie) și/sau creșterea concentrației de dioxid de carbon din sânge (hipercarbie). În funcție de acestea două, insuficiența respiratorie este hipercapnică (>45mmHg) sau hipoxemică (60-95mmHg±5mmHg).

Simptomele intermediare sunt pierderea constientei si incapacitatea organismului de a functiona normal.

Insuficiența respiratorie nu este o boală, ci o tulburare funcţională determinată de cauze patologice variate. Diagnosticul este exclusiv de laborator iar spectul clinic poate sugera cu destul de mare acuratețe prezenţa IR, dar nu este suficient în absenţa testelor de laborator.
– Dr. Cristian Băicuș

Dr. Cristian Băicuș atrage atenția aspra diferenței dintre insuficiența respiratorie și disfuncția ventilatorie, aceasta din urmă definindu-se prin limitarea mecanică a intrării sau ieşirii aerului din alveole. Disfuncția ventilatorie nu presupune întotdeauna prezenţa IR.

Forme ale insuficienței respiratorii

  • Acută – (pH <7,35)
  • Cronică – pH mai aproape de valorile normale
  • Acută pe fond cronic – scăderea PaO2 cu minim 15 mmHg faţă de valorile anterioare
  • Latentă – apare numai la efort
  • Manifestă – apare în repaus şi la efort

Examen clinic

Semne și simptome ale hipoxemiei: dispnee, iritabilitate, confuzie, somnolență, tahicardie, aritmie, cianoză.

Semne și simptome ale hipercapniei: dureri de cap, comă, hiperventilație sau respirație excesivă, modificări comportamentale, confuzie.

Tipuri de insuficiență respiratorie

Tipul 1. Hipoxemie fără hipercapnie

Tipul 2. Hipoxemie și hipercapnie

Tratamentul în insuficiența respiratorie acută

Insuficiența respiratorie este un simptom care necesită intervenție medicală de urgență. Pacientul trebuie transportat într-o unitate de terapie intensivă unde:

  • se controlează și se asigură permeabilitatea cailor aeriene pentru a permite o ventilație alveolară adecvată
  • se asigură ventilație mecanică (VNI – ventilație noninvazivă) sau intubație şi tratament invaziv dacă se constată hipoventilație severă, deficit sever al schimburilor gazoase sau necesitatea unei căi aeriene artificiale pentru asigurarea patenţei căilor aeriene (pacient inconştient).
  • oxigenoterapie

Referințe

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator