Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN- HH Măgurele), Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Universităţile de Medicină şi Farmacie, Institutele, Spitalele şi Clinicile de profil au convenit și semnat un document privind constituirea unui Grup de lucru în scopul demarării proiectului denumit „Centrul Naţional de Medicină Nucleară”.
Medicina Nucleară este o specialitate independentă, care utilizează astfel de izotopi radioactivi pentru diagnostic si tratament. Finalizarea și rezultatele acestui proiect vor duce la implementarea și dezvoltarea unor metode de diagnostic și tratament care la această dată nu se practică în România sau sunt insuficient dezvoltate din cauza infrastructurii medicale adecvate și a personalului specializat pregătit corespunzator. Implicit vor avea un impact în creșterea calității serviciilor medicale și a siguranței pacienților.
Prin realizarea acestui proiect, România poate deveni un exportator de produse și servicii medicale în domeniul oncologic. Procedurile de medicină nucleară sunt esenţiale in diagnosticul unor boli cu impact major asupra sanatatii populatiei: cancer, cardiopatie ischemică, boli endocrine şi neurodegenerative. În viitor, se prefigurează aducerea pacienților mai aproape de IFIN-HH Măgurele prin infiinţarea unui Centru de Imagistică PET-CT / PET-RMN în apropierea Centrului de Cercetare pentru Radiofarmaceutice.
Platforma de cercetare de la Măgurele se va afla în inima proiectului
Pentru început e nevoie de valorificarea activităților din cadrul Centrului de Cercetare pentru Radiofarmaceutice din IFIN-HH Măgurele care deține un echipament modern şi performant de cercetare şi producție pentru o gamă largă de radiotrasori destinați atat diagnosticării cancerului, cât și tratamentului curativ și paleativ. Inima Centrului este ciclotronul, utilizat în primul rând pentru producerea radioizotopilor medicali, cu aplicații în medicina nucleară. În portofoliul de cercetare și producție sunt izotopii PET: Fluor -18, Iod -124, Azot – 13, Carbon -11, Oxigen-15. Vor fi instalate celule fierbinţi pentru prepararea Iod-123 MIBG şi Iod -124 MIGB. Alţi radiotrasori non-FDG avuţi în vedere pentru producţie sunt Galiu-68 si Cupru-64.
Centrul Național de Medicină Nucleară va valorifica rezultatele științifice ale IFIN HH, ale Laserului de Mare Putere și noului Accelerator Linear de Mare Putere, precum și a celorlalte colective de cercetare din țară.
Piața servciilor de medicină nucleară este în plină dezvoltare din punct de vedere a ofertei de servicii de diagnostic și tratament. Cererea exprimată și cererea potențială, în România, este acoperită în proporție de maxim 15%. Totodată, există o piaţa potenţială în Europa de est, încă neexplorată, deși țara noastrp dispune de un potenţial de cercetare în domeniuul radiofarmaceuticilor mult subutilizat.
Costuri estimate la 100 milioane de euro
Proiectul are în vedere realizarea a trei module operaționale integrate funcțional: o unitate de diagnostic și tratament în oncologie, un institut de cercetare medicală și o bază de învățământ superior pentru specializarea unor medici, asistenți medicali, farmaciști, chimiști și fizicieni, precum și dezvoltarea unor module suport: unitate de cazare în regim hotelier pentru pacienți aflați în tratament de durată, aparținători și personal medical. De asemenea, sunt prevăzute și facilități de recuperare și relaxare și spații comerciale.
În contextul regional al României, caracteristicile de competivitate față de alte proiecte de același tip din Europa sunt date atât de echipamentele deja existente și de rezultatele cercetărilor avansate actuale și viitoare ale IFIN-HH-ELI–NP, în utilizarea radiotrasorilor pentru diagnostic și tratament, cât și de facilitatea implementării unor noi metode de radioterapie de vârf.
Costurile proiectului pentru modulele operaționale se estimeaază la 90-110 mil. Euro, iar pentru modulele suport între 20-30 mil. Euro.
Într-o lume în care afecțiunile oncologice au o pondere extrem de ridicată, realizarea Centrului Național de Medicină Nucleară reprezintă un vector important pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților din România și din străinătate.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.