Institutul Regional de Oncologie din Iaşi: Analizele făcute la timp pot salva vieți

Analizele făcute la timp și vizitele periodice la cabinetul medical pot salva vieți, atrag atenția specialiștii Institutului Regional de Oncologie din Iaşi.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a organizat, miercuri 16 octombrie, la Ateneul Național din Iași, o campanie de screening inițiată și desfășurată pentru depistarea precoce a cencerului mamar, de colon, de prostată și de col uterin.

Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer mamar ar putea fi redus dacă controalele medicale și evaluările de screening ar fi făcute mult mai frecvent.

Primul centru din ţară care a încercat să promoveze diverse tipuri de screening

„Suntem convinşi de această falsă impresie că boala neoplazică, cancerul, este o boală incurabilă. Este o mare greşeală. Vedem foarte mulţi pacienţi vindecaţi. Acest lucru se întâmplă dacă se diagnostichează la timp […] În aproximativ trei ani de zile am dezvoltat patru programe pentru cancer de sân, cancer de colon, pentru cancer de prostată, în încercarea de a aduce mai multă lumină în zonă şi de a lămuri populaţia că este util acest program de screening, pentru că diagnosticul precoce face toată deosebirea. […] De multe ori pacienţii ajung tardiv la noi, se adresează tardiv sistemului medical. Programul de screening nu înseamnă doar prevenţie. Prevenţia este un lucru foarte important. Încercăm să depistăm patologii care sunt beningne înainte de a dezvolta un cancer şi care astăzi pot fi extrem de uşor vindecate. Colegii mei, de exemplu, vindecă prin endoscopie în fiecare zi de un viitor cancer câte două-cinci cazuri. Sunt pacienţi care dacă nu s-ar diagnostica la timp ar ajunge cu cancere avansate.”

Prof. univ. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO 1

Institutul Regional de Oncologie Iași, unitate sanitară cu 300 paturi, a fost înființat prin Hotararea de Guvern nr. 583/13.03.2009 și funcționează efectiv începând cu data de 25 martie 2012.

Spațiile acestei unități se înscriu în necesarul funcțtional al unei unitati sanitare cu profil oncologic, conform reglementarilor legale în vigoare, astfel incât sa ofere populatiei din toate judetele Moldovei ceea ce este necesar: eficienta, cresterea calitatii actului medical, cresterea accesibilitatii la servicii complete si realizarea unui sistem medical integrat, multidisciplinar, a specialitatilor pentru toate localizarile neoplazice.

Datorită structurii organizatorice aprobate – anestezie si terapie intensiva, chirurgie generală (cu compartiment de chirurgie toracică, chirurgie plastică, ginecologică), oncologie medicală, hematologie, radioterapie – se asigură atât serviciile medicale cât şi cele chirurgicale specifice patologiei oncologice.

Abordarea diagnostică și terapeutică, completă și complexă a pacientului oncologic necesită dotări de excepție, care sunt asigurate prin echipamente medicale de înaltă performanță achiziționate în perioada 2011 – 2012. În institut se încearcă aplicarea terapiilor personalizate, asigurarea locală a unei facilități de investigare extensivă, asigurarea premizei de investigație pentru desfășurarea completă a unor tratamente avansate în regim de trial clinic.

Având în vedere dimensiunea, complexitatea și urgența pe care o reprezintă cancerul ca problema prioritară de sănătate publică, înființarea Institutului Regional de Oncologie a corectat deja dezechilibrul actual existent între Moldova și celelalte provincii istorice ale țării.

Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou a populației feminine 2. Potrivit IRO, sunt incluse în program persoanele de sex feminin în varstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolaou normale.

Subrogramul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerul de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani care își propune:

  • depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce;
  • îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament;
  • creșterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, programul oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă cuprinsă între 25-64 ani pe o perioadă de 5 ani.

Referințe

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator


12 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer | Medic24 - 2019-10-24 08:25:05

[…] Institutul Regional de Oncologie din Iaşi: Analizele făcute la timp pot salva vieți Analizele făcute la timp și vizitele periodice la cabinetul medical pot salva vieți, atrag atenția specialiștii Institutului Regional de Oncologie din Iaşi. […]