Doi cunoscuți diabetologi români, prezenți la lucrările European Diabetes Policy Summit

Conf. Dr. Cornelia Bala și conf. Dr. Anca Mihaela Pantea Stoian au participat, în calitate de experți, la lucrările European Diabetes Policy Summit, 9 octombrie 2019.

Medicii români se numără printre cei 11 semnatari ai Declarației de la Haga.

În cadrul evenimentului a fost semnată Declarația de la Haga, document cu privire la politicile publice în managementul diabetului zaharat de tip 2.

Declarația vizează reprezentanții sistemelor de sănătate din întreaga Europă, cu scopul de a facilita dezbaterile pe tema adaptării practicii medicale și a politicilor publice referitoare la managementul diabetului de tip 2, în conformitate cu actualizările aduse de ghidurile internaționale. Misiunea asumată de semnatarii declarației este de a se asigura că persoanele cu diabet sunt puse în prim plan atunci când sunt formulate planuri de acțiune la nivelul fiecărei țări.

Cei unsprezece specialiști europeni semnatari ai declarației au elaborat o analiză a obstacolelor care împiedică, la nivel european, aplicarea noilor ghiduri clinice pentru managementul diabetului de tip 2 și au propus cinci direcții principale de acțiune pentru eliminarea acestora:

  • Implicarea tuturor factorilor de decizie în elaborarea unor recomandări practice, ușor de implementat, la nivelul fiecărei țări.
  • Creșterea investițiilor în platformele tehnologice
  • Sprijinirea comunității medicale în a acorda îngrijirile optime necesare pacienților cu diabet de tip 2
  • Dezvoltarea unor instrumente de monitorizare eficientă a rezultatelor implementării ghidurilor
  • Promovarea abordării multidisciplinare în managementul diabetului

„A fost interesant și încurajator să vezi că 16 țări europene discută la unison, au teme și temeri comune in ceea ce privește diabetul și că, în final, nevoile sunt aceleași. Prima și cea mai importantă temă a fost cea a existenței unui Registru Național. Nu poți face politici coerente în diabet dacă nu știi totul despre pacienți! În momentul în care avem o imagine clară referitoare la numărul de pacienți cu diabet zaharat tip 1, tip 2 și prediabet, educația acestora este un obiectiv esențial. Un pacient needucat este necompliant. Un medic neinformat va avea inerție clinică mare. Toate astea se reflectă in viața pacientului, care va avea complicații multiple. Prioritățile în diabet nu au culoare politică!”

Conf. dr. Anca Mihaela Pantea Stoian

Diabetul afectează 58 de milioane de europeni, ceea ce reprezintă aproape 9% din populaţia Europei, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), care estimează că, până în 2045, numărul acestora va creşte cu 16%, ajungând la 67 de milioane. În 2017, diabetul a provocat mai mult de 477.000 de decese în Europa (9% din mortalitate la nivel european) în rândurile persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani.

Conform estimărilor specialiștilor, numărul persoanelor care suferă de diabet de tip 2 va crește în principal din cauza dietei nesănătoase, a lipsei de activitate fizică și a obezității. Persoanele care suferă de diabet prezintă un risc crescut de dezvoltare a unei serii de complicații – afecțiuni cardiace, cerebrale, arteriale, renale, oftalmologice și neurologice, cu implicații majore economice, sociale și personale.

Referințe

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator