Studiile arată că această dietă poate ameliora simptomele bolnavilor de artrită reumatoidă după numai patru săptămâni.
Artrita reumatoidă – o afecțiune autoimună cronică care provoacă durere și rigiditate la nivelul articulațiilor – are o prevalență cuprinsă între 0,3% și 1% în rândul populației lumii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La anumite persoane, artrita reumatoidă poate să afecteze inclusiv ochii, pielea, sistemul respirator sau vascular. Boala este debilitantă, afectând grav calitatea vieții și ducând la invaliditate.
Sistemul imunitar „atacă” în mod eronat structuri proprii ale organismului (de exemplu articulațile). Spre deosebire de boala artrozică, în care modificarile survin prin suprasolicitarea articulației, în cazul artritei reumatoide modificările apar prin inflamație primară, pe articulații anterior normale, cu dezvoltarea exagerată a membranei sinoviale, ce erodează și distruge articulația. Aceasta duce, în timp, la deformarea articulațiilor și pierderea funcționalității acestora, explică dr. Magdalena Zidu de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babeș”.
Un review publicat luna trecută în Frontiers in Nutrition arată că o dietă vegetariană poate ameliora simptomele artritei reumatoide.
„O dietă bazată pe plante care constă din fructe, legume, cereale și leguminoase poate fi extrem de utilă pentru cei cu poliartrită reumatoidă. Acest studiu oferă speranța că, printr-o simplă schimbare de meniu, durerea articulară, inflamația și alte simptome dureroase pot fi ameliorate sau chiar eliminate
– Dr. Hana Kahleova”
Factori de risc în poliartrita reumatoidă
- sexul feminin (boala este de 9 ori mai frecventă la femei)
- vârsta (40 – 60 de ani), deși boala poate fi întâlnită la orice vârstă
- factori genetici
- fumatul
- expunerea la azbest, siliciu
- obezitatea
Autorii au analizat studiile recente axate pe impactul dietei asupra mecanismelor biologice specifice în artrita reumatoidă. S-a ajuns la concluzia că dietele pe bază de plante produc modificări în organism care pot ameliorarea simptomele acestei afecțiuni, unele dintre acestea fiind scăderea în greutate și modificarea florei intestinale.
De exemplu, un studiu clinic citat de autori arată că, după ce au urmat o dietă vegetariană timp de 4 săptămâni, pacienții cu artrită reumatoidă au observat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor: dureri articulare, rigiditate, sensibilitate și umflături.
Autorii concluzionează că sunt necesare și alte studii asupra beneficiilor pe care dietele pe bază de plante le pot aduce persoanelor cu afecțiuni autoimune inflamatorii, precum și pentru a înțelege mecanismelor de acțiune.
Abonamente Medic24
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.