Cum se face o colonoscopie

Colonoscopia este o metodă de explorare a colonului folosind un endoscop cu unghi mare de vizibilitate.

În opinia dr. Popa Iulian Daniel, medic primar gastroenterologie la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, colonoscopia se efectuează în următoarele situaţii clinice:

– prezența sângelui în materiile fecale, hemoragie evidentă macroscopic sau hemoragii oculte prezente în teste de laborator;
– tulburări de tranzit intestinal persistente (constipaţie, diaree şi mai ales alternanţă între constipaţie şi diaree);
– dureri abdominale de cauză neprecizată, mai ales la persoanele peste 45 ani;
– istoric familial de cancere colonice;
– istoric familial de polipi colonici;
– unele analize de laborator modificate, de cauză incertă (scăderea Hemoglobinei -anemie feriprivă, sideremie/fier sau feritina scăzute, teste de inflamaţie modificate;
– scăderea semnificativă din greutate, neexplicată de alte cauze
– screening (la pacienţi fără simptome, în scopul prevenţiei sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic respectiv polipi colonici).

În urma unor studii statistice extensive s-a ajuns la concluzia că această explorare este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului colo-rectal – prin identificarea şi rezecarea polipilor colonici din care se dezvoltă cancerul colonic.

Potrivit Dr. Ancuța Didița, medic specialist gastroenterologie la centrul medical Arcadia, colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară) este una dintre cele mai des folosite metode de investigare a colonului. De multe ori, pacienții amână efectuarea acestei investigații deoarece este considerată a fi o explorare invazivă și dureroasă.

Pentru investigarea completă a colonului avem la dispoziție mai multe metode: clisma baritată (ce constă în introducerea unei substanțe de contrast – bariu – în rect și efectuarea unei radiografii clasice a colonului), colonoscopia, computer tomograf cu pregătire digestivă, RMN cu pregătire digestivă. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul va indica examenul medical potrivit.

Cât costă o colonoscopie

La data realizării acestui material, prețul unei colonoscopii variază între 200 – 400 lei.

Pregătire pentru colonoscopie

Pacientul trebuie să urmeze un protocol de „spălare a colonului”. Este absolut necesar să nu existe materii solide în lumen. Astfel, în ziua de dinaintea examinării, pacientul va consuma doar lichide clare – sunt necesari aproximativ 4 litri consumați fracționat (apă plată, ceai, zeamă de compot), în asociere cu anumite substanțe laxative. În unele situații, se pot folosi și clisme evacuatorii. Pregătirea va produce scaune nenumărate pentru golirea colonului, de aceea se recomandă ca aceasta să se facă acasă sau în apropierea unei toalete.

Cu o zi înainte de colonoscopie nu se mănâncă nimic, se consumă doar lichide.

Se poate servi un mic dejun constând în alimente ce nu conțin fibre vegetale (carne, brânză, iaurt, ouă, ceai, cafea, paste, pâine albă); ulterior veți consuma numai lichide (apă, ceai, sucuri, zeamă de compot, supe strecurate).

Soluția de pregătire se bea într-un ritm lent, constant – 200ml la fiecare 10 minute – pentru a preveni balonarea abdominală, greața și voma (aceasta din urmă nu este de dorit deoarece se pierde din substanța activă);

Dacă gustul soluției de pregătire este greu tolerabil, se poate adăuga zeamă de lămâie, zahăr și în general orice fel de lichide limpezi (ceaiuri, sucuri – fără pulpă de fructe);
agitați periodic sticlele cu soluția de băut;

În final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, limpede.

Este foarte important ca administrarea soluției de pregătire să fie încheiată cu cel puțin 6 ore înaintea examinării – nu se mai consumă alte lichide cu 6 ore înainte de procedură. Nu aveți voie sa mâncați nimic în timpul sau după ce ați băut soluția de pregătire. Medicația dumneavoastră cardiologică se administrează anterior procedurii, după schema stabilită, cu o cantitate mică de apă.

Este necesar să precizați medicului medicația antiagregantă sau anticoagulantă, urmând a stabili împreună cu medicul cardiolog necesitatea ajustării dozelor.

Colonoscopie cu anestezie

Daca doriti sedare pentru manevra, trebuie sa mentionati acest lucru in momentul programarii. Dupa examinare, veti ramane in salonul de asteptare intre 30 si 60 de minute. Dupa manevra, nu aveti voie sa conduceti masina timp de 24 de ore. De asemenea, nu aveti voie sa luati hotarari importante sau sa semnati acte. Este bine sa veniti insotit(a), deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolenta. Sedarea este administrarea unei substante sedative prin injectarea pe vena. Rolul sedarii este diminuarea senzatiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine manevra. Dupa sedare apare un efect de linistire, de calmare a anxietatii, o usoara somnolenta. Sedativul se dozeaza in functie de toleranta si necesarul individual O problema importanta pentru pacienti este existenta sau nu a durerii. Rolul sedarii este ca procedura sa fie nedureroasa si implica doar un grad de disconfort mai mare sau mai mic functie de anatomia individuala a colonului, prezenta eventuala a unor interventii chirurgicale pe abdomen si, bineinteles, de toleranta individuala fata de durere.
– Dr. Horatiu Teodorescu
Medic primar Gastroenterologie
CDT Victor Babeș

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.