5 sfaturi pentru sănătatea auzului

3 martie este Ziua mondiala privind protectia sanatatii urechii si auzului.

Doamna doctor Daniela Vrinceanu, medic primar O.R.L. si coordonatorul compartimentului O.R.L. din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti va da cateva sfaturi privind sanatatea urechii si a auzului.

„Expunerea la zgomot reprezinta o cauza frecventa a pierderii auzului. Tot mai multi tineri poarta casti in urechi si foarte multi dintre ei asculta muzica tare, iar acest obicei le poate afecta auzul. Se creeaza o camera de rezonanta intre casca si timpan, iar acolo sunetul se amplifica. Tot ceea ce are peste 90 de decibeli este extrem de nociv pentru urechea interna si se pot produce leziuni ireversibile pe celulele ciliate din urechea interna”, explică dr. Daniela Vrinceanu.

Recomandarea medicului este sa folositi castile clasice, cele puse pe urechi si nu cele in urechi, deci nu pe cele intraauriculare. Castile care se pun in urechi nu doar ca sunt mai nocive, dar pot crea si leziuni in conductul auditiv extern ori descuamari si pot aparea infectii. Castile trebuie dezinfectate cu solutii pe baza de alcool macar o data pe zi.

De asemenea, potrivit sursei citate, evitati sa mergeti in cluburi unde muzica este foarte tare, pentru ca basii sunt extrem de nocivi pentru ureche. Sunt foarte multe persoane care, din cauza expunerii la sunete puternice raman cu un anumit zgomot in urechi, chiar daca nu-si pierd auzul.

5 sfaturi pentru o buna sanatate a urechii

  1. Spray-urile pentru urechi nu trebuie folosite sub nicio forma. Ele pulverizeaza diverse substante care ajung pana la timpan. Un betisor de ureche nu poate fi bagat pana in timpan si din aceasta cauza acolo va ramane un mediu umed in care se pot dezvolta ciuperci, ce vor creea o serie de probleme urechii.
  2. Nu trebuie sa avem urechea umeda. Daca la dus a intrat apa in ureche, trebuie sa o indepartam fie cu un colt al prosopului, fie cu betisorul pentru ureche.
  3. Betisorul de ureche este singurul indicat pentru igiena urechii. Nu exista niciun risc sa ne perforam timpanul cu betisorul de ureche. La modul ideal este bine ca aceste betisoare sa fie cumparate din farmacii.
  4. Toaleta urechii se face la 2- 3 zile, nu spalam in fiecare zi urechea, pentru ca secretia ceruminoasa are un rol de protectie. O ureche care „fabrica” ceara este o ureche care functioneaza bine.
  5. Daca vi se pare ca nu mai auziti bine ori cei din jur va semnaleaza ca aveti o problema cu auzul, trebuie sa mergeti la medic, pentru a va face un control de specialitate

Ce inseamna auz normal si cum se masoara pierderea auzului?

Pierderea auzului este măsurată în funcţie de nivelul de auz în decibeli (sau dBHL). Acest număr reprezintă nivelul cel mai fin la care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră poate auzi. Nivelul de auz poate fi măsurat pentru tonuri simple, de asemenea şi pentru sunete de vorbire şi poate fi raportat pentru ambele urechi (bilateral) sau pentru fiecare ureche în parte (unilateral).

Volumul pierderii de auz al unei persoane este clasificat ca uşor, moderat, grav sau profund.

Auz normal
Puteţi auzi sunetele joase de până la 20 dBHL.

Pierderea uşoară a auzului
Pierdere de auz între 25 – 39 dBHL. Aveţi dificultăţi în a urmări discuţiile în situaţii zgomotoase.

Pierderea moderată a auzului
Pierdere de auz între 40 – 69 dBHL. Aveţi dificultăţi în a urmări discuţiile fără un aparat auditiv.

Pierdere gravă a auzului
Pierdere de auz între 70 – 89 dBHL. Necesită aparate auditive puternice sau un implant.

Pierdere profundă a auzului
Pierdere de auz de la 90 dBHL. Trebuie să vă bazaţi pe cititul pe buze şi/sau limbaj pentru surdo-muţi, sau pe un implant.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.